Kommer den brittiska armén att behöva överge Ajax pansarprogram?

I mitten av 90-talet bestämde sig den brittiska armén för att byta ut sina Scorpion, Scimitar, Spartan och Sultan spårade spanings- och specialpansarvagnar i tjänst sedan början av 70-talet, som tydligt började markera vikten av åren i en förändrad miljö. snabb. Det var dock inte förrän 2010 som det brittiska försvarsdepartementet, som en del av programmet Future Rapid Effect System, beslutade till förmån för Lockheed-Martins Scout SV, till BAe och hans CV90, som redan vann en riktig framgång i Europa. Utifrån ASCOD -modellen som designats gemensamt av Spanien och Österrike, fick Scout SV beställa av London i mer än 1000 enheter i 5 versioner och i två satser. Slutligen var den sista ordern som undertecknades 2014 på 588 pansarfordon för 5,5 miljarder pund, uppdelade i 3 huvudversioner: Ajax beväpnade spaningsfordon (245 exemplar), Athena pansarstödfordon (kommando), Ares (trupptransport) och Argus (teknisk spaning) i 256 exemplar och 88 exemplar av Apollo och Atlas versioner av pansarreparation och återhämtning. De första leveranserna berodde på 2017, då 489 av de 588 pansarfordonen skulle byggas i Storbritannien.

Tyvärr fastnade programmet snabbt för ett stort antal tekniska problem, särskilt när det gällde överföringen, vilket fick det att ta en betydande fördröjning, men det får inte panik hos de politiska och militära ledarna som försäkrade om belastningen. Situationen förändrades dramatiskt i juni 2021, när en artikel som publicerades i The Times avslöjade de många problem som påverkade de pansarfordon som levererades till den brittiska armén, vilket tvingade den senare att avbryta leveranser från november 2020 till mars 2021, Puis à avbryta dem utan ett återupptagningsdatum från juni månad. Under sina tester var de pansarfordonen så bullriga att den brittiska armén var tvungen att förbjuda sina besättningar att stanna ombord på Ajax i mer än 105 minuter och att förbjuda fordon att överstiga 32 km / h. Dessutom var vibrationerna i pansarfordonet så överdrivna att de skadade utrustning ombord, inklusive elektronisk utrustning, och förbjöd besättningen att använda vapen ombord under rörelse, synd för ett spaningsfordon. Pansarfordon ska representera spjutspetsen för den brittiska pansarstyrkan med dess CT40 -torn som liknar den som utrustar den franska och belgiska EBRC Jaguars.

CV90 Sverige Nyheter Försvar | Lätta stridsvagnar och pansarspaning | Konstruktion av pansarfordon
CV90 designades av Sverige och presenterades av BAe mot Lockheed-Martins ASCOD som en del av Futur Rapid Effect System eller FRES-programmet.

Snabbt, från en teknisk skandal, blev det till en politisk skandal, och desto mer eftersom det, enligt den brittiska försvarsministern Jeremy Quins erkännande, hittills inte garanterar att de defekter som observerats på Ajax effektivt kan lösas , trots försäkran från försvarsministeriet att ägna åt det så mycket som behövs. Medan det är idag omöjligt att avgöra när (och om) Ajax äntligen kommer att vara i drift, tvingas den brittiska armén nu studera interimsalternativ för att säkerställa pansarspaningsuppdrag, som t.ex. förlängningen av dess Warrior infanteri stridsfordon tänkt att ersättas av Rheinmetall Boxer, eller till och med att anställa några av de nya boxarna, även om båda inte var konstruerade och uppenbarligen saknar eldkraft för att utföra ett sådant uppdrag.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Lätta och bepansrade spaningsstridsvagnar | Konstruktion av pansarfordon

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna