Med Type 212CD vill tyska TKMS designa den första riktigt smygande ubåten

Sedan början av 70 -talet har en teknisk ras startat mellan konstruktörerna för allt effektivare passivt ekolod, och tillverkarna av ubåtar, som försökte producera mer och mer diskreta dränkbara dvs. Dvs utstråla så lite buller som möjligt av mekaniskt eller mänskligt ursprung. Gradvis såg krig mot ubåt den berömda "smällen" av aktiv ekolod som blev känd av många filmer, ersatt av högkänsliga hydrofoner, allt kraftfullare datorsignalbehandlingsalgoritmer och de berömda "gyllene öronen", som besvärligt sätts i rampljuset i filmen "Le chant du loup". Under de senaste åren har emellertid passiva upptäckt ibland nått sina gränser och om vi vet mer eller mindre än en ubåt som lurar, har ankomsten av nya ubåtar med nästan absolut diskretion, som brittiska Astutes, amerikanska Virginia eller franska Suffren, nått sina gränser. runtomkring är informationen som samlats in av passivt ekolod otillräckligt exakt för att bestämma en avlossning mot motståndaren.

Under dessa förhållanden är det enda alternativet användningen av det gamla gamla aktiva ekolodet, som avger en kraftfull ljudpuls för att lyssna på ekon och därmed bestämma målets exakta position. Om användningen av ett aktivt ekolod också avslöjar positionen för dess ursprung, ankomst av bogserade helikoptersonar och ännu fler nya aktiv-passiva akustiska bojar, tillåter i synnerhet en fregatt att hitta den motsatta ubåten utan att behöva avslöja sin position. Självklart verkar ubåtarnas diskretion, även när de skjuts till dess gränser, i dag vara otillräckliga för att garantera fartygets säkerhet. Det är i detta sammanhang som världsmästaren i ubåtarna med konventionell framdrivning, det tyska TKMS, åtog sig att inom ramen för det tysk-norska samarbetsprogrammet kring av modellen Typ 212CD, en ny ubåt som inte bara skulle vara diskret, utan också smygande.

thyssenkrupp typ 212a ubåt Defense News | Air Independent Propulsion AIP | Tyskland
Den tyska flottan ställer nu upp 6 AIP typ 212A ubåtar som är kända för sitt eget omdöme. Det stod dock inför betydande tillgänglighetsproblem tills nyligen.

Konkret gäller det för de tyska ingenjörerna att man förlitar sig på en teknik som liknar den som används för smygplan som F-117 eller F-35, nämligen att försöka ändra ekolodets riktning. Återvände när den träffade ubåtens skrov. För detta, liksom i flygfältet, är det nödvändigt att bortse från dessa vackra kurvor som bildade en ubåt, att ersätta dem med plattor i storlek och orientering för att återföra ekolodsignalen i en riktning som inte tillåter att sändaren tar emot den och därför att hitta sitt mål. Olika begränsningar tillämpas sedan på fartygets konstruktion, särskilt när det gäller former, material, men också storlek, för att effektivt kunna förändra signalen över hela sin våglängd, och inte bara över en del av den. Och faktiskt blir Type 212 CD, som i många avseenden förtjänar sitt eget namn, 17 meter längre, 3,2 meter bredare och 1000 ton tyngre än Type 212A som för närvarande används med den tyska flottan, en ökningstonnage på nästan 65% .


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Air Independent Propulsion AIP | Tyskland

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna