Ryska försvarsdepartementet får förvärva schackmat på nästa programmeringslag

Fram till nu hade de ryska myndigheternas kommunikation kring det nya programmet för femte generationens enmotoriga fighter Checkmate bara fokuserat på industri- och exportaspekter. Förvärv av enheten av de ryska väpnade styrkorna hade alltid varit ett ämne som noggrant undvikits av dem, särskilt eftersom landet redan är fullt engagerat i en redan mycket ambitiös militär programmeringslag, eller GPV, som sträcker sig fram till 2027, och fokuserar på förvärvet, på detta område, av Su-57, Su-35 och Su-34 jaktplan och S70 Okhotnik-B tunga drönare för att modernisera det ryska flygvapnet. Att lägga till dessa villkor var därför förvärv av ett nytt oplanerat flygplan irrelevant, särskilt eftersom Rysslands budgetinsats redan på området förvärv av försvarsutrustning redan representerar mer än 1% av landets BNP.

Men de ryska myndigheterna vet, och exemplet på misslyckandet med Mig-35 var där för att påminna dem om att internationella kunder är mycket mer benägna att köpa en enhet när den faktiskt används i ursprungslandet. Inte överraskande, när du vet vikten av förvärv, underhåll och modernisering av en flotta av stridsflygplan. En verklighet som återkallas av vice premiärminister och vice försvarsminister Yuri Borisov under diskussioner på Tyumen Oil and Gas Forum, har den senare vidare uttalat att förvärvet av den nya Checkmate av de ryska flygvapnen skulle kunna övervägas inom ramen för nästa militära planlag, som bör presenteras 2025 eller 2026.

Mikoyan MiG 35 NATO Defense News | Stridsflygplan | Arméns budgetar och försvarsinsats
Även om den är effektiv, ekonomisk och välutrustad, upplevde Mig-35 ingen exportframgång, till stor del på grund av att den ryska flygvapnet undvek.

Även om Checkmate -programmet ursprungligen var ett eget initiativ från Rostec och Sukhoi designkontor, Moskva var snabb att ta kontroll över sin utveckling, genom att meddela i början av september med rösten från chefen för internationellt tekniskt samarbete, Dmitry Shugayev, att dess finansiering, och därmed dess kontroll, tillhandahålls av den ryska förbundsstaten. Å andra sidan antydde inget uttalande hittills att enheten verkligen skulle kunna förvärvas av de ryska flygvapnen, den senare är om detta ämne om en dödlig tystnad om ämnet. Men Kreml uppfattar nu tydligt enhetens potential på exportmarknaden, medan, som Yuri Borisov själv säger, marknaden snart kommer att vara i stort sett under kontroll av USA och Kina. För att hålla den ryska luftfartsindustrin i stånd att etablera sig på exportmarknader som är avgörande för dess överlevnad under de kommande 20 åren är det därför viktigt att lita på flygplan med hög exportpotential och därför att stödja Checkmate -programmet med ett betydande nationellt förvärv , inget brott mot militären.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna