Vill USA eliminera den franska försvarsindustrin?

Under de senaste åren har USA ofta stulit från Frankrikes näsa och skägg stora försvarsavtal, ibland tvingat kunden att välja en annan tjänsteleverantör, så länge den senare inte var fransk. Oavsett om det är polska Caracal-helikoptrar, belgiska eller schweiziska F-35, Qatari-korvetter eller helt nyligen, australiska ubåtar, har på varandra följande amerikanska förvaltningar visat en verklig önskan att hindra Frankrike från att få tillgång till vissa internationella marknader, gå så långt som att genomföra massiva operationer för att mata ut Paris, t.ex. i Grekland om fregatter och ordningen på Rafale. För vissa observatörer är detta bara en affärsstrategi, som sammanfattas bekvämt av en "business is business" som skulle motivera USA: s aggressivitet mot Frankrike.

Men genom att observera de strategier som används och beslutsamheten som USA visar i dessa fall förstår vi att insatserna går mycket längre än de kommersiella kriterierna, till att sträcka sig till en verklig strategi för kontroll av utrikespolitik och försvar av den västra sfären. , särskilt i Europa, verkar ett område där Frankrike och dess positioner ärvda från Gaullism vara ett hinder, till och med ett hot, för USA. I den här artikeln kommer vi att se varför och hur Washington artikulerar denna strategi, och vi kommer att studera de lösningar som finns tillgängliga för Frankrike för att försöka motstå den.

En unik industri i väst

Utanför USA är den franska försvarsindustrin unik i västvärlden, genom att den är den enda som kan designa och tillverka alla försvarssystem för en modern väpnad styrka, utan att i flera kritiska områden vara beroende av amerikansk utrustning. Med undantag för viss specifik utrustning, såsom E-2C Hawkeye ombord på övervakningsflygplanet, eller katapulterna som utrustar hangarfartyget Charles de Gaulle, är den franska industrin i själva verket kapabel att producera all nödvändig utrustning till sina väpnade styrkor, allt från pansarfordon till stridsflygplan, från ubåtar till helikoptrar, inklusive missiler, radar och rymdsystem. Det är också, med Storbritannien, det enda europeiska landet som har sin egen kärnvapenavskräckningsstyrka, baserad på 4 nukleära ballistiska missilubåtar utrustade med interkontinentala ballistiska missiler, och på två skvadroner av Rafale utrustad med luftburna supersoniska kärnvapenmissiler.

charles de gaulle hangarfartyg FREMM Defense Analyser | Australien | Stridsflygplan
Bortsett från USA, och snart Kina, är Frankrike det enda landet som implementerar ett kärnkrafts hangarfartyg utrustat med katapulter och stoppsträngar, och erbjuder kraftprojektionsmöjligheter bortom jämförelse med flygplanets ställningar med vertikala eller korta startflygplan som F35B , J-15 eller Mig-29.

Det är inte bara autonomt på detta område, utan dess utrustning är lika med och ibland till och med överträffar sina amerikanska motsvarigheter, samtidigt som den oftast är mer ekonomisk att köpa och använda med lika eller bättre prestanda. Således förvärvades en kärnvapenattackubåt av Suffren-klassen för drygt 1 miljard euro av den franska staten, medan den amerikanska flottan betalade 3,5 miljarder dollar för en Virginia, förvisso bättre beväpnad när det gäller kryssningsmissiler, men inte mer effektiv än Fransk ubåt i sin primära funktion av Hunter-killer, jakten på fiendens ubåtar och fartyg. Detsamma gäller stridsplanet Rafale, som överträffar F-35 på många områden (manövrerbarhet, handlingsområde, penetration på låg höjd, etc.) och som kommer att se, i sin F4-version, dess prestanda när det gäller datafusion komma ikapp de amerikanska flygplanen, för halva ägandekostnaden.

För att uppnå detta, och med tanke på de franska ekonomiska och demografiska gränserna, är det viktigt för Paris att förlita sig på viktiga exportmarknader, eftersom den nationella efterfrågan inte är tillräcklig för att driva sådan industriell uttömning. Följaktligen är 40% av den årliga omsättning som registrerats av den franska industriella teknologiska och försvarsbasen, eller BITD, kopplad till export av försvarsutrustning, vilket motsvarar 80.000 120.000 direktjobb och XNUMX XNUMX indirekta och inducerade jobb i landet, och villkorar denna industris flexibilitet att utvecklas och blomstra. Faktum är att, liksom målen för den amerikanska CAATSA -lagstiftningen som syftar till att beröva Moskva exportintäkter från sin försvarsindustri för att hämma sin egen förmåga att stödja full strategisk autonomi, verkar Washington försöka beröva Paris sina exportmarknader, för samma syfte, men med mindre uppenbara metoder.

Riktade, upprepade och förödande attacker


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Analyses Défense | Australie | Aviation de chasse

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna