Vad svarar om Turkiet köpte S-400-system från Ryssland igen?

Turkiets president, RT Erdogan träffade återigen sin ryska motsvarighet, Vladimir Putin, i kuststaden Sotji vid Svarta havets stränder. Bland de många ämnen som diskuteras av de två statscheferna tycks Ankara förvärva ett andra regemente av S-400 långväga luftvärnssystem vara mest problematisk ur en västlig synvinkel. Turkiets första order på två kompletta S-400-batterier 2017 föranledde ett starkt svar från Washington, Donald Trump hade, efter mycket dröjsmål och under press från kongressen, bestämde sig för att utesluta Ankara från F-35-programmet, och att avbryta Turkiets order på 2020 F-100A- och F-35B-flygplan 35. För president Erdogan, som inte officiellt har meddelat en ny order på S-400-systemet eller andra ryska försvarssystem omfattas av amerikansk CAATSA -lagstiftning utformat för att hindra Ryssland, och i mindre utsträckning Kina, från att exportera sin stora försvarsutrustning genom att hota ekonomiska och tekniska sanktioner mot potentiella kunder, valet av om de ska köpa ytterligare S-400 är en ren nationell fråga och inget annat land eller alliansen har något att säga till om i denna fråga.

Under mötet med Vladimir Poutine den 28 september diskuterades ämnet, liksom Turkiets möjliga industriella deltagande i tillverkningen av de förvärvade systemen, vilket förutsätter en tekniköverföring. Men om den första ordern, som placerades i ett visst sammanhang när USA för en tid hade vägrat att exportera Patriot -systemet till Turkiet efter kuppförsöket 2016, förklarar detta Washingtons måttliga svar. Och frånvaron av ett svar från andra Nato ledamöter, skulle en ny ordning, denna gång, vara en trotsning från president Erdogans sida mot USA, som inte kan förbli utan ett exemplariskt svar. Vad kan i detta sammanhang vara svar från Washington och de allierade, och vad skulle de potentiella konsekvenserna vara för Turkiet och för säkerheten i Natos södra flank?

S400 Türkiye Leverans Militära Allianser | Försvarsanalys | Konflikt i Libyen
Ankomsten av de första S400-systemen till Turkiet i juli 2019 ledde till landets uteslutning från Joint Fighter-programmet och avbrott av de 100 F-35: or som beställts av Ankara.

Situationen är långt ifrån enkel för Washington. Användningen av hotet kommer sannolikt inte att ha någon effekt, Donald Trump har upprepade gånger hotat efter Ankaras förvärv av de första S-400: erna för att drabba den turkiska ekonomin och den lokala valutan, utan att någonsin lägga sina pengar där deras mun är, och till och med visa en viss medskyldighet till president Erdogan, i synnerhet under NATO -toppmötet i London 2019, till Frankrikes upprördhet som väntade på ett starkt fördömande från Turkiet av ämnet militärt stöd, i strid med resolutionerna från Säkerhetsrådet United United av Ankara till myndigheterna i Tripoli i samband med det libyska inbördeskriget. Dessutom, om Turkiet definitivt avstängdes från F-35-programmet, blev sanktionerna mot militär utrustning snabbt avslappnad, vilket särskilt gjorde det möjligt för Ankara att motorisera sina fartyg, helikoptrar och pansarfordon som exporterades med amerikanska, tyska eller brittiska lösningar.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Försvarsanalys | Konflikt i Libyen

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna