F-35B, en riktig framgång, men ett allvarligt handikapp för Joint Strike Fighter-programmet

Den 3 oktober 2021, efter ett årslångt moderniseringsprogram, såg den japanska sjöns självförsvarsstyrka attackhelikopterbäraren Izumo för första gången en amerikansk marin korps F-35B Lightning II stridsflygplan som lyfter från sitt flygdäck (foto i huvudillustrationen), cirka 76 år efter att det sista planet från Empire of Japan lämnade däcket på ett hangarfartyg från den kejserliga japanska marinen.

Efter USA, Storbritannien och Italien är det det 4:e landet att operera det amerikanska stealth-jaktplanet med vertikal eller kort start och landning från Lockheed-Martin från ett hangarfartyg, men inte det sista, sedan Sydkorea förbereder ett hangarfartyg dedikerat till denna användning, och att Spanien allmänt förväntas också förvärva flygplanet för att ersätta sina Harriers och bevara sin marinflygkapacitet.

Tack vare sitt munstycke som kan roteras nästan 90° och en stabiliserande fläkt bakom cockpiten kan F-35B, precis som Harrier, lyfta från en språngbräda, men också från ett rakt däck på ett hangarfartyg medan upprätthålla en betydande belastning tack vare 180 KN dragkraft som levereras av dess Pratt&Whitney F-135-PW-600 reaktor utrustad med ett lyftsystem speciellt utvecklat av brittiska Rolls-Royce, upphovsmannen till den berömda reaktorn Pegasus of the Harrier.

Och även om F-35B bär mindre bränsle än version A implementerad från landningsbanor, eller C från hangarfartyg utrustade med katapulter, begränsar dess korta/vertikala start och landning dess maximala startvikt, och därför dess kapacitet att bära ammunition och bränsle, och att det kämpar för att överstiga Mach 1, det förblir ändå en enhet med unika egenskaper hittills.

Dessa gör det möjligt att implementera ett stridsflygplan som är i paritet i många områden med landbaserade stridsflygplan, från hangarfartyg utan katapulter och stopppunkter, och därför mycket billigare än hangarfartyg, implementerat av USA och Frankrike.

F-35b
Lösningen som gör det möjligt för F-35B att utföra vertikala eller korta starter och landningar har utvecklats av brittiska Rolls-Royce baserat på dess expertis som förvärvats med Harrier och Pegasus-reaktorn.

F-35B:s prestanda, i synnerhet dess smygförmåga och dess breda utbud av sensorer och informationsbehandlings- och kommunikationsförmåga, gör den till ett flygplan som lämpar sig för två uppdrag, nämligen stödet av amfibiska anfallsstyrkor och luftskyddet för maringruppen.

Genom sin smygande i frontsektorn kan flygplanet i själva verket eliminera motsatta luftvärnsförsvar, sedan ge det nödvändiga eldstödet till de styrkor som är engagerade på land, samtidigt som det koordinerar det marina stödet tack vare sin datafusion.

Samma detektions- och datafusionskapacitet gör det till en värdefull tillgång för att skydda maringruppen i avsaknad av en anordning som kombinerar luftövervakningsflygplan och stridsflygplan, även om det amerikanska flygplanet inte har räckvidd att utföra luftstridsuppdrag, eller CAP , vilket är fallet med flygplan som garanterar säkerheten för franska eller amerikanska hangarfartyg.

Slutligen, trots sin låga hastighet och lägre manövrerbarhet än många moderna jaktplan, förblir F-35B en formidabel motståndare i luftstrider, särskilt på långa avstånd och när den opererar i en samarbetsmiljö, vilket gör att den kan dra nytta av det bästa av de fördelar som erbjuds av stealth och datafusion.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Planification et plans militaires | Analyses Défense | Assaut amphibie

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna