Hur kommer Naval Groups nya undervattensdrönare att omdefiniera marinstrid?

Efter annulleringen av det australiensiska kontraktet för design och tillverkning av 12 konventionellt drivna ubåtar av attackklass, härledda från Shortfin Barracuda, befann sig den franska skeppsbyggaren Naval Group i en föga avundsvärd position, både dess bild av det internationella samfundet hade förändrats av detta beslut. Vissa anglosaxiska kommentatorer såg till och med möjligheten att gå mot en konsolidering av den europeiska marinproduktionen, med andra ord att eliminera franska från denna marknad av konventionella ubåtar som tvistas av fyra europeiska tillverkare och som representerar mer än hälften av dess export under de senaste 4 åren med kontrakt i Indien, Brasilien och Malaysia.

Om bekräftelsen från Aten av en beställning på 3 FDI Belharra-fregatter återupplivade gruppen, och trots möjligheten som öppnade sig för den angående export av kärnkraftsdrivna ubåtar efter att Washington och London har öppnat denna Pandoras ask, behövde den franske industrimannen fortfarande en stort tillkännagivande på ubåtsområdet för att återställa sin image på den internationella scenen.

Detta ägde rum under Naval Group Innovation Days, i början av juni 2021, ett evenemang som anordnades för att främja innovationerna från den franska skeppsbyggaren, i form av en långvarig undervattensstridsdrönare, inte som en digital modell eller avlägset löfte, men som en demonstrator redan monterad och till och med erfaren i dockor, och som kommer att påbörja en testfas under de kommande dagarna under 2 månader, för att utvärdera dess prestanda och validera alternativtekniken som används för dess design.

Projektet, som utvecklats i stort hemlighetsmakeri och på egna medel av Naval Group, gör mycket mer än att lägga industrimannen tillbaka i sadeln när det gäller ubåtskrigföring, eftersom det öppnar för oöverträffade operativa, industriella och kommersiella utsikter, särskilt för ansikten nya utmaningar som dyker upp på haven.

En undervattensdrönare byggd för strid

Demonstratorn som testats av Naval Group är 10 meter lång för ett deplacement på 10 ton, och antar en biomimetisk hydrodynamisk form inspirerad av stora valar som kaskelot. Enligt Naval Group, kan den, i sin nuvarande form, navigera flera dagar i autonom dykning, med en marschfart på 6 knop och en maximal hastighet på 15 knop.

Den bär ett skrovekolod för undervattensdetektering, samt en radar och ett elektrooptiskt system på masten när den utvecklas nära ytan. Den har flera kommunikationssystem, inklusive en satellitlänk, en radiolänk och en lågfrekvent länk, som gör att den kan utbyta med ett fartyg, eller en kontrollstation, i form av komprimerade krypterade meddelanden för att öka fartygets smygkraft. Slutligen har den ett navigations-, sensoranalys- och uppdragskontrollsystem baserat på artificiell intelligens som kombinerar maskininlärning och deterministiska analyser för att säkerställa finkontroll av drönarens handlingar.

Frankrike NG XLUUV Demonstrator Militär planering och planer | Air Independent Propulsion AIP | Försvarsanalys
Naval Group-demonstratorn lades till sjöss för första gången 2020. Under de kommande dagarna bör den börja en två månaders testfas.

Men dessa uppgifter gäller bara den demonstrator som för närvarande testas. I själva verket, enligt Naval Group, kommer denna familj av undervattensstridsdrönare att kunna gå långt utöver egenskaperna hos sin nuvarande demonstrator, både ur synvinkeln av prestanda och uppdragsprofiler. Således kommer produktionsversionen som ingenjörerna från Naval Group arbetar med att vara längre, 13 meter för en förskjutning på 20 ton, och kommer att ha autonomi till sjöss, diskretion och en hastighet högre än demonstratorns.

Det bör noteras i detta avseende att de skalmodeller som presenterades under evenemanget var utrustade med en pumpjet, en strömlinjeformad propeller för att minska buller och risken för kavitation vid högre hastigheter. Framför allt, utöver de ISR-underrättelseuppdrag som grundmodellen är designad för, kommer en mer imponerande modell, 20 meter lång, att ha ett AIP-framdrivningssystem som ger den en dykautonomi på flera veckor, och den potentiella förmågan att bära stora laster, inklusive anti-ubåts- eller anti-skeppstorpeder, och marinminor, vilket öppnar upp ett enormt utbud av möjligheter på operativ nivå.

Tvinga multiplikator och nekad åtkomst

I själva verket är Naval Groups nya undervattensdrönare positionerad som en formidabel jaktplan, som fungerar som vad militären kallar "en kraftmultiplikator", dvs. tillåter att öka den operativa kapaciteten för andra enheter. Liksom luftstridsdrönare kommer detta att tillåta till exempel att utföra underrättelseuppdrag på den motsatta kusten, eller så nära fiendens marinsystem som möjligt, utan att behöva riskera en ubåt och dess besättning i detta farliga uppdrag. .


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Planification et plans militaires | Air Independant Propulsion AIP | Analyses Défense

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna