Amerikanska flygvapnet testar en ny 5000 72 pund stor GBU-XNUMX bunkerbomb

Oftast när man talar om bunkerbomber hänvisas till den berömda GBU-43 / B Massive Ordnance Air Blast Bomb på 22.000 57 pund, ibland kallad MOAB för Mother of All Bomb, och känd för sin användning mot grottnät i Afghanistan, som samt 30.000 2 pund GBU-130A / B Massive Ordnance Penetrators utformade för att utrusta B-XNUMX bombplan. Men dessa ammunition är både mycket dyra att bygga och komplexa att använda, och MOAB kan till exempel endast släppas från ett C-XNUMX transportflygplan. Medan riskerna med att behöva ingripa mot starkt försvarade mål fortsätter att öka, blev det angeläget för det amerikanska flygvapnet att utveckla en ny ammunition som kan förstöra starkt härdade bunkrar och som kan användas från ett stridsflygplan med chanser att överleva denna miljö .

Detta är just rollen som den nya GBU-72 Advanced 5K Penetrator, en bomb på 5000 kg (2.268 kg) utrustad med ett tröghets- och satellit-JDAM-styrsystem, och utformat för att träffa sitt mål med stor precision för att förstöra de bästa skyddade bunkrarna , och det kan implementeras av en F15E Strike Eagle fighter. Underen testkampanj som ägde rum tidigare i år, ett av dessa flygplan som tillhör den 96: e testvingen vid Eglin Air Force Base, släppte denna bomb från 35.000 2022 fot över havet för första gången mot ett mål kantat med sensorer, för att bedöma dess noggrannhet och potentiella skador på ett starkt härdat mål. Enligt det amerikanska flygvapnet är denna nya ammunition, som måste beställas år 125 på 36 enheter för XNUMX miljoner dollar, vid behov lämplig för att slå till och förstöra nordkoreanska eller iranska bunkrar, i synnerhet installationer med ballistiska missiler. Från båda länder.

Testa GBU 72 News Defense | Stridsflygplan | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Eglin-testområdet var fodrat med sensorer för att bedöma noggrannheten och penetrations- och förstöringsförmågan hos BGU-72 under testet.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna