Dassault kommer att testa Rafale på hoppbacken för att övertyga den indiska flottan

Sedan flera år tillbaka har Dassault Aviation och Boeing tävlat i Indien om ett kontrakt som syftar till att förse de indiska sjöflygstyrkorna med 57 stridsflygplan ombord som samtidigt kan utrusta den indiska flottans hangarfartyg och dess framtida hangarfartyg som kommer att vara utrustad med katapulter. I det här fallet åtnjuter den franska koncernen flera fördelar, främst kopplade till storleksordningen 36 Rafale godkändes 2017 av Narendra Modi, och som bland annat sörjde för byggandet av en underhållsplattform som klarar att underhålla en flotta på mer än 150 stridsflygplan. Men det återstår ett område där Rafale måste fortfarande bevisa sig själv, att användningen av Ski Jump, denna lutande ramp vid fören på hangarfartyget, som gör att flygplan kan starta upp i luften med en positiv vertikal hastighet utan att använda en katapult, och detta d Ungefär som Boeings F /A 18 E Super Hornet genomförde redan en sådan demonstration för ett år sedan, vid Patuxent River Naval Air Station i Maryland.

För det, enligt den indiska pressen, kommer Dassault Aviation att skicka en av sina Rafale M, ombordversionen av det franska jaktplanet, på platsen för den landbaserade testanläggningen (SBTF) vid INS Hansa-basen i Goa i början av nästa år. Denna bas är faktiskt utrustad med ett träningsskyhopp, efter att ha använts speciellt för att testa Tejas Mk1. Inte heller att den franska flygplanstillverkaren tvivlar på dess flygplans kapacitet, eftersom datorsimuleringar har visat att Rafale var fullt kapabel att använda ett hoppbacke för att ta sig till luften med en betydande stridsbelastning, men med syftet att ta bort all tvekan från de indiska myndigheternas sida.

fighter går ombord på LCA india Defense News | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Skyhoppet från den landbaserade testanläggningen (SBTF) på INS Hansa-basen i Goa användes särskilt för kvalificeringstesterna av Tejas Mk1 för användning av denna enhet.

När de väl har kvalificerat sig för backhoppning, dessutom av, eller i närvaro av, de indiska myndigheterna själva Rafale kommer utan tvekan att bli en mycket seriös konkurrent i denna nya fransk-amerikanska duell när det gäller vapenkontrakt. I själva verket, förutom en mycket trolig budgetfördel på grund av den möjliga delning av infrastruktur mellan flottans och det indiska flygvapnets flygplan och användningen av en enda plattform som redan finns för detta ändamål, är det franska flygplanet också mer kompakt än Super Hornet, som representerar en betydande fördel ombord på ett hangarfartyg, samtidigt som den erbjuder en bärkraft och framför allt en räckvidd som är större än det amerikanska planets. Dessutom, och detta är en annan stor fördel, är det franska flygplanet redan kvalificerat att bära ett antal ammunition och utrustning i tjänst inom de indiska väpnade styrkorna, vilket begränsar investeringsbehovet för att "anpassa" enheten för specifika indiska behov. Slutligen, The Rafale M gick ombord och Rafale Landbaserade B/Cs delar nästan alla sina komponenter, såväl som deras underhållsprocedurer och reservdelar. Faktum är att användningen av samma anordning inom flyg- och marinstyrkorna gör det möjligt att avsevärt förenkla personalutbildning och underhåll av utrustning.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna