Mot all logik kommer arméns nya lätta pansarfordon att utformas i europeiskt samarbete

Ersättningen av lätta pansarfordon, eller LAV, är idag högst upp på listan över brådskande nödvändiga program för den franska armén. VBL, designad på 80-talet av företaget Panhard General Defense (integrerad i Arquus när varumärket skapades 2018), har varit involverat i alla franska åtaganden sedan det togs i bruk 1990. Trots obestridliga egenskaper, särskilt när det gäller mobilitet och skalbarhet , eftersom fordonet har avvisats i 13 versioner, inklusive 7 i tjänst i de franska arméerna, markerar det nu årens tyngd inför hårdnande av åtaganden, men också inför improviserade sprängladdningar som används av islamistiska krigare i Mali till exempel. Som sådan förlorade 5 franska soldater sina liv 2020 och 2021 ombord på LAV som förstördes av en IED. Dessutom är fordonet inte lämpligt för att integrera den nya kooperativa inkopplingsutrustningen SCORPION-programmet i hjärtat av arméns utveckling.

För att ersätta den har den franska generalstaben förberett att lansera VBAE-programmet, för pansarfordon för engagemangassistans, som namnet antyder, ett pansarfordon (lätt) integrerat i denna SCORPION-informationsbubbla, och som ger högt mervärde genom sin mobilitet till känna igen och identifiera viktig information om slagfältet. Ursprungligen skulle programmet lanseras under nästa militärprogramlag 2026, men arméns behov är så akuta, i synnerhet för att så snabbt som möjligt kunna bilda förband redo för engagemang.Hög intensitet, att det har varit delvis integrerad i nuvarande LPM, till nackdel för en del av leveranserna av VBMR Griffon, Serval och EBRC Jaguar, för att frigöra erforderlig budget- och industriell kapacitet.

Arquus TDAY AtelierDynamique 24052019 009 Analyserar försvar | Underleverantörskedja för försvarsindustri | Konstruktion av pansarfordon
Scarabée d'arquas erbjuder en mycket hög prestandanivå som perfekt skulle gynna frontlinjeenheter som är avsedda för högintensiva arméns engagemang.

Dessutom har två franska industrimän, Arquus och Thales, i flera år förutsett den nuvarande utvecklingen och det behov som idag pressar armén. fransk-svensk Arquus utvecklade alltså Scarab, ett högkvalitativt lätt pansarfordon som härrör från programmet Combat Reconnaissance Armored Buggy, eller CRAB, som väckte sensation vid Eurosatory-mässan 2012. Med en tom massa på 7 ton för en stridsmassa på 9 ton, innehåller Scarabée alla kapaciteter som krävs för samarbetet, samt en extraordinär rörlighet med ett kraft-till-vikt-förhållande på 38 hk per ton. Thales, å sin sida, utvecklade Hawkei, ett pansarfordon på 7 ton tomt och 10 ton max i strid, från början designat för de australiensiska arméerna som beställde 1.100 XNUMX exemplar.

Däremot har Försvarsmakten och DGA prioriterat det europeiska samarbetet i denna fråga, genom att lansera programmet 2020. Europeiska framtida högmobila förstärkta pansarsystem , eller BERÄMT, en akronym tydligt tecknad i öronen för ett program som inte är mindre. Syftet med FAMOUS är att utveckla de tekniska klossar som krävs för VBAE-programmet i ett samarbete som sammanför franska Nexter, dess partner inom KNDS tysken Krauss Maffei Wegman, finska Patria och belgiska John Cockerill Defense, samt 15 andra europeiska industrimän, för att " optimera synergier, standardisering och interoperabilitet inom området bepansrade landfordon »Enligt Joel Barre. Genom att gå vidare på detta sätt integreras programmet i den europeiska EDIDP-finansieringsmekanismen.

Hawkei Thales försvarsanalys | Underleverantörskedja för försvarsindustri | Konstruktion av pansarfordon
Mer robust och mer ekonomisk, Thales Hawkei, å sin sida, skulle möta behoven hos arméns stödenheter, i en mix som faktiskt skulle ha mycket högt mervärde, särskilt för export.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta försvar 114 Analyserar försvar | Underleverantörskedja för försvarsindustri | Konstruktion av pansarfordon

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med kod Metanniv24, jusqu'au Endast 21 maj !

Erbjudandet gäller från 10 till 21 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna