Grekland undertecknar Letter of Intent för 2 fregatter och 6 begagnade minjägare med Nederländerna

Under det breda samrådet som genomfördes för Aten för att skaffa nya fregatter som en del av moderniseringen av den grekiska flottan, verkade två erbjudanden sticka ut från partiet, FDI Belharra från Naval Group, slutligen utvald av Aten, och Sigma 15515 från den holländska Damen. Utöver egenskaperna hos den holländska fregatten föreslog Amsterdam försäljningen av sina två fregatter av Karel Doorman-klassen som en väntande lösning. Dessa fartyg hade dock, i den grekiska flottans ögon, ett intresse vida överlägset två fregatter av typ 70 som Paris föreslog att erbjuda Aten om de senare skulle välja FDI. Slutligen verkar det som om de grekiska myndigheterna lyckats förena geten och kålen, sedan efter att ha meddelat beställningen av 3 FDI-fregatter, plus en valfri, från Naval Group, meddelade de precis underteckna en avsiktsförklaring att från Nederländerna skaffa 6 minkrigföring Alkmaar-klassfartyg från den holländska flottan, samt de två Karel Doorman-klassfregatter som tidigare erbjudits som en väntande lösning.

Konturerna i avtalet mellan Aten och Amsterdam är fortfarande dåligt detaljerade, särskilt när det gäller tidsfrister och budgetanslag. Uppenbarligen har Aten för avsikt att snabbt stärka sin flotta kapacitet för att kunna avskräcka Ankara från all äventyrlighet i Egeiska havet eller Cypern, genom att samtidigt stärka sin ytflotta med två perfekt kapabla fregatter, och dess minkrigsförmåga som jag vet för att vara otillräcklig inför det potentiella hotet, med endast två minröjare av fiskgjuseklassen och en enda minjägare av Hunt-klassen, köptes alla tre begagnade på 2000-talet. Minor av Alkmaar-klassen, ett resultat av trepartsprogrammet som sammanförde Frankrike, Belgien och Nederländerna för totalt 6 tillverkade fartyg, kommer att avsevärt öka den grekiska flottans kapacitet i detta område.

alkmaar klass minjägare Nyheter Försvar | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden | Begagnad försvarsutrustning
Alkmaar-klass trepartsminjägare har fortfarande avancerad operativ förmåga i minkrigföring

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden | Begagnad försvarsutrustning

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna