Föga överraskande är den amerikanska kongressen fientlig mot exporten av F-16 till Turkiet

Situationen tenderar att bli mer komplex för president Erdogan i fallet med förvärvet av nya 40 nya amerikanska F-16 samt 80 kit för att omvandla en del av hans 240 flygplan i drift till F-16 Block 70 Viper, den mest avancerade versionen av Lockheed Martins flygplan, inklusive den nya EASA AN / APG-83 radarn, samt moderniserad flygelektronik och en avancerad självförsvarssvit. Medan USA:s president Joe Biden inledde med att lova sin turkiska motsvarighet RT Erdogan att "göra allt han kan" för att främja detta krav, ett diplomatiskt sätt att inte blanda sig i frågan. Eftersom exporttillståndet är kongressens ansvar, Det är just från kongressen själv som de mest fientliga reaktionerna på Ankaras begäran har kommit.

Så, den 25 oktober, tvåpartigrupp med 11 amerikanska representanter skickade ett öppet brev till president Biden, just för att informera honom om att exporten av avancerade flygplan som F-16V till Turkiet representerade samma risknivå som den inställda exporten av F-35A, och desto mer som Ankara tydligt visar sin beslutsamhet att "skaffa en andra omgången av S-400 luftvärnssystem från Moskva. I brevet beskrivs vidare de handlingar som Ankara vidtagit under de senaste åren som inte bara oförenliga med vad man kan förvänta sig av en Nato-allierad, utan också tydligt strida mot USA:s intressen. Igår, ett andra brev, samma ton men undertecknad denna gång av andra representanter för kongressen, har publicerats, där man frågar i synnerhet utrikesdepartementet angående denna begäran, och återigen listar de många klagomål som amerikanska parlamentariker tillskriver RT Erdogans Turkiet.

S400 Turkiets försvarsnyheter | Militära allianser | Stridsflygplan
Ibruktagandet av den turkiska S_400 som förvärvats från Ryssland hade i slutet av 2020 föranlett tillämpningen av CAATSA-sanktioner mot Ankara. Men USA:s klagomål gentemot deras allierade går utöver den enda ramen för denna fil.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Militära allianser | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna