Hotar Spaniens förutsebara förvärv av F-35 det europeiska FCAS-programmet?

Sedan 1987 har de spanska sjöflygstyrkorna implementerat en skvadron av vertikala start- och landningsflygplan eller korta Harrier II-flygplan som förvärvats från amerikanen MacDonnell Douglas, särskilt ombord på attackhangarfartyget Juan Carlos 1. Denna byggnad, som togs i bruk i 2010 för att ersätta det lätta hangarfartyget Asturias Principe, designades särskilt för att rymma upp till femton F-35B med vertikala eller korta starter, och ersatte Harrier II. Därför är det inte förvånande att Madrid, enligt de indiskretioner som Janes-webbplatsen fick vid International Fighter Conference i London, planerar att förvärva 2025 F-25B från 35 för att fortsätta dra nytta av en jaktkapacitet ombord. Överraskningen kom under tiden från tillkännagivandet att de spanska myndigheterna vid sidan av de 25 flygplan som är avsedda för dess flotta också skulle överväga att köpa 25 F-35A, den landbaserade versionen av flygplanet och bête noire. av FCAS-programmet som samlar Frankrike , Tyskland och Spanien, kommer med största sannolikhet att ersätta en del av F/A 18 Hornets som kommer att få slut på potential vid denna tidpunkt.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Konstruktion av militära flygplan | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna