Är de franska arméerna redo för "High Intensity"?

Efter Sovjetunionens fall försvann gradvis behovet av att ha en militärstyrka utformad för stora engagemang mot en motståndare med samma avancerade militära kapacitet, och själva föreställningen om konflikt mellan stora nationers militärer hade i stort sett minskat. I Frankrike, liksom i många europeiska länder, dök då principen om "fredens fördelar" upp, vilket gjorde det möjligt att minska arméernas storlek i proportion till minskningen av hotet. Så småningom utvecklades de franska arméerna mot en militär styrka baserad på två principer, kärnvapenavskräckning för att neutralisera stora hot, och en global expeditionsstyrka för att utföra externa operationer, inklusive i självständighet, inför potentiella motståndare som inte har kapacitet att engagera sig i en "högintensiv" konflikt, det vill säga kallar på all beväpning, tung och modern teknologi.

Sedan början av 2010-talet har dock flera länder i världen, som Ryssland och Kina, successivt skaffat sig en militär stormakt som just kan genomföra denna typ av engagemang. Således gick de ryska väpnade styrkorna från 15 stridsbrigader till mer än 65 på mindre än 10 år, och fick i processen mer än 1500 450 moderniserade tunga stridsstridsvagnar och 800 moderna stridsflygplan under samma period. Kina å sin sida har skaffat sig en stark luftmakt med mer än 350 moderna jaktplan och en flotta på 140 krigsfartyg, inklusive XNUMX stora stridsfartyg. Dessutom, oavsett om det är Ukraina, Syrien, Taiwan eller Sydkinesiska havet, fortsätter ämnena för spänningen med dessa länder att växa och förtäras, vilket orsakar att spöket av "högintensiv" engagemang återkommer för västerländska arméer, inklusive franska arméer, oavsett om de är koalitionerade och autonomt.

Rysk stridsvagn analyserar försvaret | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Försvarsinstitutionell kommunikation
De ryska väpnade styrkorna radar nu upp nästan 3000 1800 tunga stridsvagnar, varav mer än 72 80 är moderniserade versioner av T90, TXNUMX och TXNUMX, med avsevärt ökad inkopplingskapacitet.

I själva verket har High Intensity under de senaste två åren kommit in i kommunikationsspråket i de franska arméerna, och det går nu knappt en vecka utan att en kvalificerad "högintensiv" övning äger rum. Till och med militärparaden den 14 juli 2021 var under detta tema, för att visa att de franska arméerna var vackra och väl förberedda för denna eventualitet. Men är det verkligen så? Enligt många analytiker lider faktiskt de franska arméerna av åtskilliga brister som avsevärt skulle kunna påverka deras förmåga att stödja ett sådant åtagande, vare sig det beror på brist på kapacitet och teknik, eller p.g.a. av ett alltför begränsat format som inte tillåter att effekterna av en konflikt av denna typ absorberas. Som ofta är verkligheten mycket mer nyanserad, och ett tydligt svar på en sådan fråga skulle vara ofullständigt.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Försvarsinstitutionell kommunikation

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna