The Metavers, en försvars- och kritisk säkerhetsfråga på medellång sikt

Den 28 oktober tillkännagav Facebooks president, Mark Zuckerberg, lanseringen av ett enormt program som syftar till att göra hans företag, omdöpt till "Meta" vid detta tillfälle, världspelaren inom metaversområdet. Även om det strängt taget inte fanns några specifika tillkännagivanden under denna presskonferens, varken när det gäller projekt eller tidtabell, markerar denna ambition tydligt starten på ett nästa steg i utvecklingen av länken som alla kan ha med digital teknik . Som sådan ger Metavers, när det gäller försvar, många möjligheter för dem som kommer att veta hur de ska gripa dem, men också nya hot, mycket viktigare än de som arméerna och de tjänster som ägnar sig åt skydd mot hot. digitala ansikten i dag.

Vad är en Metavers?

Om användningen av ordet Metaverse är relativt ny, efter att själva termen förekom 1992 i en roman av Neal Stephenson, är det inte begreppet som det täcker. Det är i själva verket ett helt digitalt globalt socialt universum, inom vilket individer interagerar genom olika gränssnitt. I denna mening uppfyller sociala nätverk, men även dejtingsajter eller till och med multiplayer-spel och i synnerhet beständiga universum denna definition. Den moderna termen förutsätter dock en utveckling av själva gränssnitten, med användning av virtual reality-headset eller augmented reality-glasögon, för att öka den uppslukande aspekten av dessa universum.

meta 2 augmented reality 1 Analysis Defense | Cyberstyrkor och militär underrättelsetjänst | Social ingenjörskonst
Augmented reality-glasögon gör att digitala bilder kan läggas ovanpå den synliga miljön, för att "berika innehållet".

För ett företag som Meta (Aka Facebook) är insatserna naturligtvis höga, eftersom lojaliteten och kognitiva effektiviteten hos dessa virtuella universum för dem som kartlägger dem kommer, enligt alla prognoser, att vara mycket högre än de i befintliga system idag. med en allt tyngre gräns mellan digital och verklighet, särskilt i själva uppfattningen. Genom att byta från en skärm till ett virtuell verklighetsheadset ökar faktiskt antalet sinnen som används av hjärnan avsevärt, för att återskapa en uppfattning i överensstämmelse med den som den har tränats till sedan födseln. Faktum är att den kognitiva belastningen för en person som kartlägger en Metaverse kommer att vara oproportionerlig till den för en person som deltar i ett socialt nätverk eller i ett videospel för flera spelare.

Kognitiv belastning av hjärnan och dess effekter

Redan idag genererar de nuvarande systemen, även om de är mycket mer begränsade ur kognitiv synvinkel, effekter som inte kunde vara mer känsliga i det moderna samhället. Således drog en amerikansk studie slutsatsen att nästan 40 % av paren som hade bildats 2019 hade hittat sitt ursprung på sociala nätverk eller dejtingsajter. På samma sätt har effekterna av sociala nätverk på radikaliseringen av individer, vare sig de är politiska eller religiösa, också gett upphov till många studier. Och vi såg ett iögonfallande exempel på detta den 6 januari 2021 under attacken ledd av anhängare till Donald Trump på Capitolium. En färsk amerikansk studie drog slutsatsen att nästan en tredjedel av amerikanerna prenumererade på åtminstone en av Qanon-rörelsens grundläggande övertygelser, medan endast ytterligare en tredjedel av amerikanerna förkastade detta trossystem direkt. Fenomenet genererar till och med extrema situationer, som att Nolife lider av cyberberoende, särskilt till de ihållande universum av videospel, eller till och med japanska Otaku, som frivilligt utesluter sig själva från det verkliga samhället för att bara leva i cyberuniversum.

WOW2.0 försvarsanalys | Cyberstyrkor och militär underrättelsetjänst | Social ingenjörskonst
Spel som World of Warcraft har ökat fenomenet No-life, dessa människor som privilegierar sin virtuella existens till sin verkliga fysiska existens, med ibland mycket uttalade sociala effekter.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Cyberstyrkor och militär underrättelsetjänst | Social ingenjörskonst

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna