Måndagen den 4 mars 2024

Paris och London återupptar sitt samarbete inom området för taktiska missiler

- Annons -

Det fransk-brittiska samarbetet när det gäller utveckling av militära system har ofta varit svårt och präglats av bittra misslyckanden, vilket till exempel var fallet med hangarfartygsprojektet mellan de två länderna. Men när det lyckas resulterar det väldigt ofta i utrustning av mycket hög kvalitet. Detta var fallet inom området för helikoptrar med Gazelle och Puma, inom stridsflygplan med Jaguar, och på senare tid, inom området för artilleripistoler med 40 mm-systemet med teleskoperad ammunition. Men fokus för detta samarbete har under flera decennier varit taktiska missiler, med system som SCALP/Storm Shadow och den nya ANL/Sea Venom-missilen som båda erbjuder avancerad kapacitet till två länders väpnade styrkor, såväl som till deras exportkunder .

Förutom samarbetet inom minkrigsföringen har Paris och London tillsammans under flera år utvecklat en ny familj av missiler avsedda att ersätta både den franska Exocet och den amerikanska Harpunen inom långdistanskrigföring mot fartyg, som såväl som kryssningsmissilen Scalp / Storm Shadow som utrustar Rafale , Typhoon och Mirage 2000. Utsedda Future Anti-Ship Missile / Future Cruise Missile eller FMAN / FMC , bör detta samarbete resultera i att 2030 förse marin- och flygvapnet med två länder med avancerade operativa kapaciteter som kan utmana de bästa antimissil- och närskyddssystemen som är i bruk eller kommer. Som sådan, under hans senaste utfrågning av en försvarskommission reducerad till endast 4 suppleanter , de 26 andra medlemmarna av denna kommission uppenbarligen hade bättre saker att göra än att lyssna på rapporten från Generaldirektoratet för försvarsmateriel, generaldelegaten Joël Barre indikerade att FMC skulle ha förmågan att undertrycka mycket avancerade fientliga luftvärnsförsvar, vilket ger en sedan länge förlorad förmåga till de franska flygvapnet.

- Annons -
Rafale .SCALP EG AdlA 1068x710 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Internationellt tekniskt samarbete Försvar
Kryssningsmissilen SCALP / Storm Shadow representerar en avgörande operativ förmåga för de franska och brittiska flygvapnen.

Men i samband med spänningarna mellan Frankrike och Storbritannien i många frågor, inklusive Brexit och Londons deltagande i Aukus-alliansen, hade det blivit svårt att sammanföra aktörerna i de två länderna för att främja detta samarbete som ändå är avgörande för den operativa verksamheten. kapacitet hos arméerna i de två länderna inom en snar framtid. Efter flera uppskjutningar hölls ett arbetsmöte kring partnerskapet betecknat med förkortningen MCM ITP for Materials and Components for Missile Innovation and Technology Partnership den 27 och 28 oktober, där representanter från försvarsministeriet och DSTL (Defense and Science Technology) samlades. Laboratory), franska DGA samt tillverkare som Thales, MBDA och Leonardo.


LOGO meta försvar 70 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Internationellt tekniskt samarbete Försvar

Resten av den här artikeln är reserverad för prenumeranter

Klassiska prenumerationer ger tillgång till alla artiklar utan reklam , från €1,99.


- Annons -

För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarnaGRATIS
Meta-Defense
SER