Vilka är styrkorna och svagheterna hos den franska flottan?

Inträde i tjänst inom franska flottan den nya fregatten Alsace, som erbjuder förbättrade luftvärnsförmåga samtidigt som de behåller anti-ubåtskrigföring och anti-skeppskrigföring hos FREMMs av Aquitaine-klassen, hyllades med rätta som ett viktigt steg i strävan att modernisera den franska flottan.

Många andra program pågår för att stödja detta arbete, inklusive FDI försvar och interventionsfregatter, den Suffren-klass kärnvapenattackubåtar, den Oljetankfartyg av Jacques Chevallier-klassen, framtiden Havspatrullfartyg eller SLAM-F Mine Warfare Program, som alla förväntas komma i tjänst inom det nuvarande decenniet.

Det följande decenniet kommer å sin sida att se, ankomsten av ersättaren för atomhangarfartyget Charles de Gaulle, såväl som den för den nya atomubåtsuppskjutaren av missiler som för tillfället utsetts av förkortningen SSBN-3G, båda deltagare i den franska avskräckningsställningen.

Därför är det obestridligt att en anmärkningsvärd ansträngning har gjorts under flera år, och i synnerhet under denna militära programmeringslag 2019-2025, för att förvandla den franska flottan och ge den fartygen, men också det flygplan som är nödvändigt för dess uppdrag i år framöver.

Men om det verkligen har markanta fördelar på många områden, som armén, lider den också av vissa brister som allvarligt kan hämma dess operativa förmåga i händelse avett högintensivt engagemangé, och detta medan det i många aspekter representerar Frankrikes första försvarslinje och maktprojektion i världen.

I den här artikeln kommer vi att analysera dessa två aspekter, för att fastställa prioriteringarna för försvarsprogrammen under de kommande månaderna och åren.

En reducerad marinstyrka men med globala förmågor

På många områden har den franska marinen kapacitet som idag endast implementeras av en handfull av världens stora militära flottor, och erbjuder därmed Frankrike en rad exceptionella handlingssätt.

Således radar den upp 10 kärnkraftsdrivna ubåtar, inklusive 4 SSBN som deltar i avskräckning, och i teorin 6 SSN (Nuclear Attack Submarines) som säkerställer skyddet av de förstnämnda, såväl som stora ytenheter. I världen har bara fyra flottor, förutom Frankrike, sådan kapacitet, de fyra andra medlemmarna i FN:s säkerhetsråd.

Till detta kommer ett kärnkraftsdrivet hangarfartyg, Charles de Gaulle, som är ingen mindre än det enda icke-amerikanska kärnkraftshangarfartyget i tjänst hittills, samt det enda hangarfartyget utrustat med katapulter. som inte tillhör USA Marinen, tills den första kinesiska typen 003 togs i bruk.

Denna egenskap tillåter Charles de Gaulle att implementera, förutom stridsflygplan Rafale erbjuder kapacitet identisk med landbaserade flygplan, E2 Hawkeye flygupptäckt flygplan, och ger sina enheter ombord en ytterligare förlängning genom att inte slösa bort 20 % av sitt bränsle enbart under startfasen.

Den franska flottan har med PAN Charles de Gaulle ett unikt militärt verktyg i Europa
Charles de Gaulle är det enda nukleära hangarfartyget och det enda hangarfartyget utrustat med katapulter i tjänst hittills som inte tillhör den amerikanska flottan

Utöver sina ubåts- och marinaeronautiska kapaciteter ombord, har den franska marinen också 3 misstral-klassade attackhelikopterfartyg, fartyg bland de mest effektiva av denna typ, som tillhandahåller betydande projektion, kraft och amfibieanfall till de franska arméerna som mycket få marinsoldater i världen faktiskt är utrustade med.

PHA Mistral som PAN Charles de Gaulle eskorteras av en flottilj av fregatter i full mutation, som idag ställer upp 2 luftvärnsfregatter av Forbin-klassen beväpnade med 48 Aster 15 och 30 luftvärnsmissiler, samt 2 luftvärnsfregatter .-flygplan av Alsace-klassen (systerfartyget till Alsace, Lorraine, kommer att tas i drift 2022) och sex FREMM-flerfunktionsfregatter av Aquitaine-klassen.

De franska FREMM:arna är mycket effektiva inom antiubåtsområdet och har var och en 16 MdCN kryssningsmissiler med en räckvidd på mer än 1200 XNUMX km, återigen en kapacitet som delas av ett mycket litet antal världsflottor hittills.

Till detta kommer 5 lätta smygfregatter av Lafayette-klassen, 4 typ 70-fregatter som kommer att ersättas av IDF från 2025, ett tiotal A69 offshore-patrullfartyg, samt 6 övervakningsfregatter av Floréal-klassen som säkerställer skyddet av utrymmen marinstyrkor av franska utomeuropeiska territorier.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Naval Forces | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna