Vilka konsekvenser för Frankrike om FCAS- och Tempest-programmen slås samman?

Efter hans tyska motsvarighet generallöjtnant Ingo Gerhartz, är det general Luca Gorettis tur, stabschefen för det italienska flygvapnet, att förklara att, enligt honom, de europeiska programmen för stridsflygplan av sjätte generationens FCAS (för framtidens luftstridssystem) som sammanför Tyskland, Spanien och Frankrike, och FCAS (för Futur Combat Air System, samma akronym) som sammanför Storbritannien, Italien och Sverige, kommer att kallas att gå samman inom en mer eller mindre nära framtid. Enligt den italienska generaldirektören, med tanke på industri- och budgetfrågorna och närheten till program, industriella aktörer och länder, är deras sammanslagning inte bara önskvärd, utan det skulle också vara garanten för att genomföra denna europeiska ambition, och att beakta att Italien, som samtidigt har fotfäste i EU, i Nato och i Tempest-programmet, skulle kunna fungera som en bro just för att föra dessa ambitioner närmare varandra.

För närvarande är de två programmen fortfarande i den inledande designfasen. Detta hindrade dock inte att betydande spänningar uppstod, särskilt inom FCAS-programmet, med Tyska och spanska krav svåra att förena med franska ambitioner, vilket ledde till mer än heta debatter i början av 2021 med rädslan för att se programmet överges eller avsevärt bromsas upp, vilket är fallet med det andra emblematiska programmet för fransk-tyska samarbetet, MGCS-programmet som måste göra det möjligt att ersätta Leclerc-tankarna och Leopard 2 av båda arméerna. Så småningom, ett hårt kämpat förhandlat avtal nåddes under senvåren, i tid för att förbundsdagen godkänner finansiering för prototypdesignfaserna, inte utan några trotsiga ståndpunkter från tyska parlamentariker. Det är dock uppenbart att de två programmen verkligen följer en liknande tidsplan och tekniska och operativa ambitioner, vilket gör det möjligt att föreställa sig en sammanslagning eller till och med en sammanslagning. Men vilka skulle, i en sådan hypotes, konsekvenserna bli för själva utvecklingen, på den nödvändiga operativa kapaciteten och för försvarsindustrin i Frankrike?

I en idealisk värld...


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Försvarsanalys | Kärnvapen

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna