Vilka är styrkorna och svagheterna hos flyg- och rymdstyrkan?

Under natten mellan den 13 och 14 april 2017, 5 plan Rafale från Saint-Dizier-basen eskorterad av 4 Mirage-2000-5, 2 Awacs-plan och 6 KC-135-tankerplan, utförda en räd på 10 timmar och 7000 km att slå och förstöra med de 2 SCALP-kryssningsmissilerna som bärs av var och en av de Rafale, de syriska kemiska installationerna som används av president Bashar El Assads regim, som en del av en trepartskoalition som sammanför USA, Storbritannien och Frankrike. Trots de betydande syriska luftvärnsförsvaren som implementerats, förstördes alla mål som koalitionens anfall som svar på den kemiska attacken mot Douma den 7 april, som orsakade mellan 50 och 150 dödsfall enligt uppskattningar, fullständigt. . Denna operation, kallad Hamilton på den franska sidan, är bara ett exempel på de avancerade funktioner som finns tillgängliga för flyg- och rymdarmén idag, utan tvekan en av de mest effektiva och rutinerade i Europa, men också på planeten.

Men trots denna obestridliga teknikalitet och flygplan bland de mest effektiva i tjänst, har det franska flygvapnet inte besparats mer än armén och den nationella marinen av reformer och budgetrestriktioner som ibland allvarligt skadat dess operativa potential. Medan hypotesen om att behöva konfrontera, i en allt närmare framtid, massiva och effektiva flygvapen och integrerade luftvärn fortsätter att växa, vad är det idag såväl som under det kommande decenniet? vilka är tillgångarna för detta flygvapnet? men också vilka är dess svagheter, och i vilken utsträckning kan de minska dess effektivitet, hur avgörande för alla franska arméer, och för landets säkerhet?

Ett kraftfullt och homogent flygvapen under förvandling

Av de tre franska arméerna är flygvapnet, som 2020 blev luft- och rymdarmén, förmodligen den som har bevarats bäst från budgetrestriktioner och formatreformer under de senaste 25 åren. På grund av dess dimension som en teknisk armé, påverkades den mindre än armén av professionaliseringen av de franska arméerna. Dessutom lyckas den skydda, inte utan svårighet och många konflikter med de politiska myndigheterna i landet, vissa nyckelprogram för dess modernisering i dessa tider av budgetbrist med medel från "fredens fördelar", såsom stridsplanet Rafale, det strategiska transportflygplanet A400M, eller'' A330 MRTT Phoenix tankfartyg, för att fortsätta sin modernisering, inklusive under de svåra åren från 2005 till 2015 som gjorde så mycket skada på de franska arméerna. I själva verket har flyg- och rymdstyrkan idag en stridsflotta på 210 flygplan inklusive 102 flygplan Rafale B och C, tillsammans med en transportflotta på 70 flygplan inklusive 18 A400M, 17 tankningsflygplan under flyg inklusive 6 A330 MRTT, 4 E-3F Awacs och mer än 70 helikoptrar inklusive 10 H225M Caracal dedikerade till operationsspecial- och räddningsuppdrag. Man opererar också ett tjugotal detektions- och kommunikationssatelliter, ett dussin MALE Reaper-drönare, ett hundratal träningsflygplan och ett trettiotal tunga transport- och sambandsflygplan, för totalt 580 stridsflygplan till vilka utöver de cirka 10 långdistans SAMP/ T Mamba luftvärnsbatterier och 12 Crotale NG närförsvarsbatterier.

rafale TBA försvarsanalyser | Tränings- och attackflygplan | Stridsflygplan
Le Rafale är idag ett av de bästa stridsflygplanen för tillfället, och erbjuder mångsidighet och avancerad prestanda till flyg- och rymdstyrkan, särskilt när det gäller engagemang i omtvistade miljöer.

Utan tvekan överträffar flygvapnet andra europeiska flygvapen i många aspekter, i ännu högre grad när det opererar tillsammans med marin aeronautics och dess 200 flygplan. Den har också sällsynta möjligheter att projicera makt över långa, till och med mycket långa, avstånd och en hög utbildningsnivå och tekniska egenskaper hos sina cirka 40.000 185 flygare och officerare. Från och med då, som alla västerländska flygvapen, representerar flyg- och rymdvapnet inte bara den första och sista väpnade armen av fransk militärpolitik, och deltar i synnerhet med två stridsskvadroner i avskräckningsuppdraget, utan det bär också majoriteten av eldkraften av de franska väpnade styrkorna, som skyddar och agerar till förmån för de land- och sjöförband som är engagerade i strid. Slutligen är denna armé engagerad i ett omfattande moderniseringsarbete, vilket kommer att leda till att den bland annat ställer in XNUMX flygplan i slutet av decenniet. Rafale till F4 då F5-standarden, 15 A330 MRTT-tankerflygplan, eller till och med 50 A400M strategiska transportflygplan, men också nya flygplan som t.ex. 3 Falcon Archangel Intelligence och telefonavlyssning, eller H160M Guépard-helikoptrarna från HIL-programmet, var och en av dem ger oöverträffade kapaciteter och prestanda när det gäller strid, räckvidd, transportkapacitet och samarbete.

Återvändsgränder för kritisk kapacitet

Denna tabell som sålunda presenteras tillåter oss dock inte att ta hänsyn till de kritiska kapacitetsfel som flygvapnet står inför idag, eller kommer att möta inom en snar framtid. Således, och som vi redan har diskuterat, har den inte längre haft, på cirka tjugo år, specifika möjligheter att eliminera eller neutralisera de allt effektivare fiendens luftvärnsförsvar som dess flygplan och piloter snart skulle kunna utsättas för. Visst, den Rafale har ett utmärkt självskyddssystem, SPECTRA, som har visat sig effektivt mot vissa luftvärnsförsvar, och även mot moderna luftburna radarer. Men Rafale, inte mer än Mirage 2000, har för närvarande inte någon omfattande elektronisk krigföringskapacitet som kan skydda luftrummet, och den har inte heller en ammunition speciellt utformad för att eliminera motståndarens radar, vanligen kallad anti-strålningsammunition.

Rafale meteor glimmer Försvarsanalys | Tränings- och attackflygplan | Stridsflygplan
Rafale i luftförsvarskonfiguration, med 2 långdistans Meteor-missiler, 2 medeldistans MICA EM-missiler och 2 MICA IR-missiler för självförsvar och luftstrider

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Tränings- och attackflygplan | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna