Cruiser Type 055, LHD Type 075: den desperata expansionen av den kinesiska flottan fortsätter

- Annons -

Sedan den blackout som de kinesiska myndigheterna införde för spridningen av information om Folkets befrielsearmé och den kinesiska försvarsindustrin har insamlingen av information om den kinesiska flottans expansion blivit svårare på det civila området. På sjöfältet baseras den insamlade informationen huvudsakligen på bilder tagna av kinesiska entusiaster under en civil flygning nära landets stora varv, på de få satellitbilder som når allmän egendom och på de sällsynta officiella meddelanden som publicerats av den kinesiska pressen själv. . Så här lärde vi oss idag en artikel från den KKP-relaterade sajten Globaltimes.cn, att den tredje enheten i klassen av Typ 075 överfallshelikopterbärare, hade lämnat Hudong Zhonghua-varvet den här veckan för att genomföra sina första sjöförsök, och respekterade därmed den takt som följts under tre år med den första enheten, och varje efterföljande skepp föregick den med cirka 300 dagar i dess utveckling.

Typ 075 attackhelikopterbärare, ofta kallade LHD för Landing Helicopter Dock i den amerikanska flottans taxonomi, är de största militära fartygen under konstruktion på kinesiska varv, med undantag för hangarfartyg typ 003 som enligt de senaste bilderna skulle vara i färd med att ta emot sina elektromagnetiska katapulter och bör lanseras inom de närmaste månaderna. Typ 237 är 075 meter lång och har ett uppskattat lastat tonnage på 40.000 30 ton, motsvarande fartyg i American Wasp- och America-klass, och nästan dubbelt så stort som de franska Mistrals. Avsikten är att ge kinesiska amfibiska anfallsstyrkor liknande kapacitet som US Marine Corps Amphibious Assault Groups, varje fartyg kan sätta in upp till 8 helikoptrar och projicera en komplett kinesisk marinbataljon med sin utrustning. med hjälp av dess helikoptrar ombord, såväl som pråmar och svävfarkost. Totalt planerar den kinesiska marinen att ha 8 av dessa fartyg, vilket kommer att förstärka de 071 LHD Type XNUMX attackfartyg som redan är i tjänst, och som med största sannolikhet kommer att stödjas av lika många Drönarbärare av typ 076 härledd från typ 075 själv.

Typ 055 Anshan Amphibious Assault | Militära marinkonstruktioner | Flash försvar
Renhai-klass Typ 055 kryssare är bland de mest kraftfulla moderna stridande ytenheterna, med 112 vertikala silos och senaste generationens AESA plattradar

Samtidigt lärde vi oss deten 4:e typ 055 tung jagare, utsedd av NATO som en Renhai-klass kryssare, hade antagits till tjänst, och hade fått dopnamnet Anshan, även om den 5:e enheten i klassen, kryssaren Yan'an, också ska träda i tjänst före slutet av 2021, vilket innebär att antalet fartyg av denna klass ska tas i bruk i bara år 4, efter ankomsten av Lhasa i mars och Dalian i april. Två andra fartyg väntas 2021, medan den sista enheten i klassen kommer att tas i drift 2022. Dessa fartyg, 2023 meter långa och 180 13.000 ton lastade, är motsvarigheten till de största västliga stridande ytenheterna, som de amerikanska jagarna Arleigh Burke Flight III eller den sydkoreanska Sejong den store. Mycket tungt beväpnade bär de 112 vertikala silos för olika typer av anti-fartyg, luftvärns- och anti-ubåtsmissiler, såväl som kraftfulla detekteringssystem, vilket skapar formidabla och fruktade motståndare till västerländska flottor, inklusive USA. Det är troligt att en ny klass av kryssare kommer att lanseras snart, när konstruktionen av de 8 Type 055-enheterna är klar.

- Annons -

Produktionen av mindre tonnageenheter är svårare att följa. Enligt observationer gjorda på kinesiska varv, minst 4 eller till och med 5 nya luftvärnsjagare Typ 052DL har också lanserats i år, liksom åtminstone 3 fregatter av typ 54A. En ny klass av ubåtar, för närvarande kallad typ 039C, och med en smygbås jämförbar med den för de nya svenska A26:orna, sågs också, vilket tyder på att åtminstone en sådan enhet testas, om inte fler. Uppenbarligen fortsätter kinesiska varv att producera stora flottenheter i en jämn takt, med i genomsnitt 7 kryssare och jagare, minst 3 fregatter, 2 ubåtar och 1 större fartyg (LHD eller PA) per år, en hastighet som är högre än den amerikanska sjöfartsindustrin och dess allierade i Stillahavszonen, utom i området för ubåtar.

Typ 052DL Zibo Amphibious Assault | Militära marinkonstruktioner | Flash försvar
Luftvärnsjagare av typ 052DL har en utökad hangar för att rymma de nya Z-20 anti-ubåtskrigföringshelikoptrarna och lågfrekvent radar (mitten) för att upptäcka smygflygplan
- Annons -

För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna