Schweiziska F-35: Stigande priser och fallande industriersättningar

Knappt 5 månader efter valet av Lockheed-Martin F-35A för att ersätta det schweiziska flygvapnets F-5 och F/A 18, ackumuleras tillkännagivanden och desillusioner för tillverkare, men också för schweiziska skattebetalare, som kommer att behöva lägga sina händerna på portföljen mycket mer än vad som ursprungligen tillkännagavs för att förvärva de 36 amerikanska jaktplanen. Faktum är att i samband med publiceringen av de avtalsuppgifter som föreslagits av Förenta staterna i Bern som en del av detta kontrakt, är de första glidningarna redan uppenbara, och kommer med största sannolikhet att väga tungt på medborgarnas röster som håller på att dyka upp, liksom på den parlamentariska utredning som inleddes för några dagar sedan.

För det första verkade det som om det budgetanslag som ägnades åt förvärvet av de 36 enheterna hade känt till en betydande ökning mellan juni och november, med nästan 20 %, vilket bringar det pris som Lockheed-Martin begärde till 6 miljarder schweizerfranc, officiellt tillskrivet inflationsutsikterna 2031. Överraskande nog förblev kontraktet för förvärvet av Patriot-luftvärnsmissilbatterierna detsamma på 1,9 miljarder SF. Uppenbarligen är inflationsrisken mycket sektoriell över Atlanten. Dessutom har en mördande avtalsklausul förekommit i det kontrakt som Washington föreslagit, enligt vilken eventuella ytterligare driftskostnader, som från början skulle bäras av den amerikanska säljaren, endast kommer att bäras fram till 2031. Med vetskap om att flottan som förvärvats av Berne är förväntas vara i drift under de kommande 50 åren, och att leveransen av enheterna inte kommer att påbörjas förrän 2026, är budgetrisken minimal för USA, och den uppenbara fällan för schweizarna själva.

Första norska F35-landningen Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
För Norge representerar inte de priser som Lockheed-Martin tillkännagav under de senaste handelsförhandlingarna i Schweiz eller Belgien verkligheten av de kostnader som landet står inför.

Utöver de ytterligare miljarder schweiziska franc som 36 F-35A kommer att kosta, fick schweiziska tillverkare den obehagliga överraskningen att notera att industriersättningen kopplad till kontraktet, som från början var tänkt att representera 3,6 miljarder schweiziska franc, varav 1,1 miljarder schweiziska franc. franc i fransktalande Schweiz, hade reducerats till endast 2,9 miljarder CHF. Medan de var tvungna, kontraktuellt representerar 60 % av värdet av det slutliga kontraktet, står de nu för endast 48 % av detta belopp, utan hänsyn till underhållskostnaderna, det vill säga ett underskott på 700 miljoner schweizerfranc. Detta kommer inte bara att leda till ett socialt underskott i termer av sysselsättning och industriell aktivitet för den schweiziska ekonomin, utan med en genomsnittlig avgiftssats på 43 % kommer underskottet för schweiziska offentliga finanser att stiga i termer av honom till 300 miljoner schweiziska franc, till vilket måste läggas till den extra 1 miljard schweiziska francen i kontraktet. Jämfört med cirka 2,2 miljoner schweiziska skattehushåll kommer denna ökning att representera en extra kostnad på nästan 600 CHF per hushåll. Tyvärr handlar det dock bara om förvärvskomponenten och andra obehagliga överraskningar väntar schweiziska skattebetalare under de kommande månaderna.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna