UAE beställer 80 Rafale F4 till Frankrike för 16 miljarder euro

Si en beställning på flygplan Rafale var förväntat under Emmanuel Macrons blixtbesök i Gulfländerna den 2 till 4 december var det väldigt få som hoppades att det skulle nå en sådan volym! Den franske presidenten och hans emiratiska motsvarighet, kronprins Sheikh Mohammed Bin Zayed Al-Nahyan, allmänt känd som MBZ, har faktiskt undertecknade i morse två kontrakt för ett rekordbelopp på 16 miljarder euro avser å ena sidan förvärvet av 80 flygplan Rafale till F4-standarden för 14 miljarder euro, detta inklusive enheterna men också underhållsinfrastrukturen, reservdelar och personalutbildning, samt ett kontrakt på 2 miljarder euro med missiltillverkaren MBDA för ett lager av MICA luft-till-luft-missiler NG och Black Shaheen kryssningsmissiler, Emilian beteckning för SCALP EG som redan är i tjänst på Mirage 2000-9 som utrustar landets flygvapen. Leverans av stridsflyg kommer att ske mellan 2026 och 2030, den av missiler från 2027 till 2031.

Denna nya order för det franska flygplanet är exceptionell på mer än ett sätt. Å ena sidan är detta den största flygplansordern Rafale aldrig inspelad av Dassault Aviation, inklusive kommer från Frankrike. Med 80:an Rafale, kommer Förenade Arabemiraten att bli den första internationella operatören av detta flygplan, före Egypten och dess 54 flygplan. Dessutom är detta den största ordern i fråga om belopp som någonsin undertecknats av den franska försvarsindustrin, eftersom det här inte är fråga om sammankopplade iterativa kontrakt som var fallet i Australien när det gäller underkontrakt, sjömän, utan om en fast och definitiv order signerad i ett stycke. Denna order är också den fjärde som registrerats i år, efter de från Grekland (18 + 6 enheter), av Kroatien (12 enheter) et från Egypten (30 nya enheter), vilket ger det totala antalet enheter som sålts under året för export till 146 enheter, nästan lika många som antalet Rafale i tjänst med det franska flygvapnet än i dag.

RAfale Greklands försvarsnyheter | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Grekland var först med att beställa Rafale år 2021, och de första flygplanen har redan levererats till det grekiska flygvapnet

Framför allt, med det här kommandot Rafale, länge kritiserat som för dyrt och för komplext för att exporteras, har blivit det mest exporterade flygplanet i sin kategori, med 242 flygplan beställda och/eller levererade internationellt hittills, jämfört med 150 Eurofighters. Typhoon, 105 Super Hornets and Growlers, 92 JAS 39 Gripen, 48 Su-35 och 82 F-16 Block 70/72+ beställda hittills. Endast F-35 klarar sig bättre än det franska planet med mer än 600 beställda flygplan, utan att nå exportkvoten för Rafale med mer än 1 flygplan exporterat per flygplan beställt (eller beställt) av det franska flygvapnet, jämfört med 1 flygplan exporterat för 2,5 F-35 beställt (eller tänkt att beställas) av det amerikanska flygvapnet, den amerikanska flottan och US Marine Corps. Med detta kommando, Rafale kommer att ha exporterats till 6 länder, och närmar sig framgången för sin föregångare Mirage 2000, varav 270 exemplar exporterades till 8 länder. Uppenbarligen avslutar denna order definitivt debatten och kontroversen kring denna enhet, som har visat sig vara en teknisk, industriell och kommersiell framgång.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna