Varför Rafale Är F4 en sådan internationell framgång?

Med tillkännagivandet av den fasta ordern på 80 stridsflygplan från Förenade Arabemiraten, le Rafale F4 har, med 242 flygplan beställda för export från sex flygvapen, blivit den största internationella kommersiella framgången i sin generation.

Den överträffar därmed klart andra flygplan i samma kategori som till exempel Eurofighter. Typhoon, Super Hornet eller Su-35, och ännu lättare flygplan av samma generation som svenska Gripen eller amerikanska F-16 Block 70/72+ Viper.

I världen är det bara Lockheed-Martins F-35, som åtnjuter orubbligt strategiskt stöd från Washington och en FoU-budget 12 gånger större än det franska planets, som klarar sig bättre än det franska tvåmotoriga planet, med mer än 600 enheter beställda internationellt.

Men bara detta år kommer att ha sett beställningar för Rafale lyfta, med 5 på varandra följande beställningar från 4 länder, för totalt 146 beställda flygplan, eller 60 % av de totala exportorder som registrerats av det franska flygplanet.

Profilen för internationella kunder Rafale

Denna bländande framgång och, om inte oväntat, i alla fall efterlängtat, är kopplat till flera samverkande faktorer, vilket bidrar till att skapa ett sammanhang och en mycket större attraktivitet än tidigare för Rafale på den internationella scenen.

För det första är detta kopplat till den mycket betydande förvärringen av internationella spänningar, och det kommer att noteras att den stora majoriteten av kunderna i Rafale har ett operativt behov som är både tydligt och omedelbart, vilket är fallet med Indien mot Kina och Pakistan, Grekland mot Turkiet, Egypten mot Libyen, Sudan och Turkiet.

När det gäller Förenade Arabemiraten måste de möta Iran och är engagerade i intensiv konkurrens med Qatar, som själv är en anhängare av Turkiet och på god fot med Teheran.

Av de sex internationella kunderna Rafale, 3 befinner sig i en situation med höga spänningar och två i en situation med medelspänningar, bara Kroatien är mindre utsatt vid sina gränser än de andra fem.

Inde Rafale F3R
den Rafale Indianer spelar en central roll i New Delhis strategi mot Kina, vilket tyder på att en ytterligare order skulle vara möjlig på kort eller medellång sikt.

Lojaliteten hos Mirage 2000-operatörer

Det bör också noteras att fem av de internationella kunder som förklarat sig för Rafale, använde redan franska stridsflygplan under flera generationer, och de använder fortfarande sin Mirage 2000 idag, bland de totalt åtta exportkunderna för den sista representanten för Mirage-familjen.

Det finns därför en mycket viktig faktor som skulle kunna beskrivas som atavistisk vid anskaffning av stridsflygplan, inte bara för Rafale, men för många enhetsfamiljer.

Denna situation är inte ogrundad, eftersom att använda ett importerat stridsflygplan innebär att man tar till sig doktrinerna och procedurerna i dess ursprungsland, samtidigt som man utvecklar nära förbindelser med dess försvarsflygindustri för underhåll och utveckling av parken.

Det är därför mycket enklare för Mirage 2000-piloter och underhållspersonal att byta till Rafale, att för personal som är van vid amerikanska procedurer på F-16 eller F-18 att ta detta steg, och vice versa.

Om dessa två faktorer är viktiga för den nuvarande framgången Rafale, kunde de bara förverkligas tack vare utsikten att se ankomsten av den nya standarden för det franska flygplanet, betecknat under termen F4.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Försvarsanalys | Kommunikations- och försvarsnätverk

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna