Den amerikanska kongressen påskyndar tillbakadragandet av det amerikanska flygvapnets äldsta plan utom A-10

Sedan mitten av 2010-talet har varje ny Pentagon-finansieringslag gett upphov till en konflikt mellan det amerikanska flygvapnet och den amerikanska kongressen om påskyndad pensionering av enheter som bedöms vara olämpliga för moderna operativa behov, för att frigöra budget- och personalresurser för att rymma ny utrustning, och i synnerhet F-35A Lighting II och den framtida NGAD, avsedda att ersätta F-22 i slutet av decenniet. Och varje år koncentrerar ett flygplan denna opposition, A-10 Thunderbolt II, det mytomspunna eldstödsflygplanet på låg höjd, som designades för att eliminera kolonnerna av sovjetiska stridsvagnar i centrala Europa på 70-talet, och som gjorde underverk. militära operationer under åren 2000 och 2010, särskilt i Irak och Afghanistan. I år var inget undantag, medan finansieringslagen har just ändrats av representanthuset.

Enligt denna lag, som ännu inte har röstats om av senaten, kommer det amerikanska flygvapnet verkligen att få 48 F-35A som begärts, såväl som 17 F-15EX, såväl som C-130J transportplanen, KC 46 eller T-7A Red Hawks begärde. Dessutom kommer det att kunna dra ur drift inte mindre än 160 flygplan som anses vara för gamla för att representera ett betydande mervärde mot Kina, inklusive 47 F-16C / D, 48 F-15C / D, fyra elektroniska övervakningsflygplan E -8J JSTARS samt 20 HALE RQ-4 Global Hawk block 30 drönare, till vilka kommer 18 KC-135 och 14 KC-10 tankfartyg, samt 13 C-130H transportflygplan. Det bör i förbigående noteras att det amerikanska flygvapnet kommer att dra tillbaka 95 jaktplan från tjänst och att det bara kommer att släppa in 65 för att ersätta dem, motsvarande en skvadron som förlorades 2022. Å andra sidan, och som tidigare ställts inför ett något uppgivet amerikanskt flygvapen, avslogs det amerikanska flygvapnets begäran om att dra 42 A-10 Thunderbolt ur tjänst än en gång, under påtryckningar frånen stark lobby av inblandade representanter och senatorer runt Davis Monthan Air Force Base i Arizona, där Thunderbolt II är stationerade.

F 35A USAF täckflyg USAF News Defense | Tränings- och attackflygplan | Stridsflygplan
F-35A som presenteras som ersättning för bland annat A10, har inte den eldkraft eller det motstånd som är tillräckligt för att utföra nära branduppdrag och måste därför utföra sina attacker på medelhöjd och säkerhetsavstånd.

För det amerikanska flygvapnet kan A-10 inte längre spela en betydande roll i högintensiv strid, särskilt om den skulle ingripa mot en avancerad militärstyrka som People's Liberation Army. Flygplanet anses i själva verket vara för långsamt och inte tillräckligt smygande för att kunna operera i omtvistat luftrum inför täta luftvärnsförsvar. Dessutom, ursprungligen utformad för att vara engagerad i den europeiska teatern, dess stridsräckvidd på 500 km för elduppdrag och dess marschfart på endast 300 knop, gör den olämplig för en operationssal, utvidgad som i Stilla havet. Slutligen leder den höga åldern hos flygplanet som togs i drift för mer än 40 år sedan till allt högre underhållskostnader, samtidigt som dess utvecklingskapacitet, särskilt när det gäller flygelektronik och systemkommunikation, blir alltmer begränsad i takt med att de fyra amerikanska arméerna utvecklas med stor går mot den samarbetande stridsdoktrinen Joint All-Domain Command and Control, som förutsätter en fullständig och fullständig samarbetskapacitet för alla enheter och utrustning som finns på och runt slagfältet.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Tränings- och attackflygplan | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna