Kan den franska flygindustrin studsa tillbaka från framgångarna med F-35 i Europa?

I slutet av förra veckan, och som förväntat, har de finska myndigheterna meddelat att de har valde ut det amerikanska F-35A-jaktplanet för att efterträda F-18 inom sina flygvapen, efter HX-tävlingen där det amerikanska jaktplanet återigen konfronterade andra västerländska modeller, F/A 18 E/F Super Hornet, Gripen, Rafale et Typhoon. Liksom i Schweiz är slutsatserna som presenteras av de finska myndigheterna tydliga, F-35 verkar överlägsen andra konkurrenter på alla områden, inklusive inom området budgetmässig hållbarhet. Och liksom i Schweiz höjs nu många röster för att ifrågasätta de numeriska värden som behålls inom ramen för denna utvärdering, och som motsvarar inte de som observerats av andra länder implementerar redan smygjägaren från Lockheed-Martin, Norge i täten.

Faktum kvarstår att idag är flodvågen för F-35 i Europa nästan absolut, enheten har påtvingat sig själv i alla tävlingar som den har deltagit i i tio år och nu har valts ut av inte mindre än 8 europeiska länder : Belgien, Danmark, Finland, Italien, Storbritannien, Nederländerna, Polen och Schweiz, medan Spanien, Grekland och Tjeckien är nu i siktet amerikanska säljare. Vi ser också återkomma med enträget hypotesen om att avbryta den framtida ordningen för F / A 18 E / F Super Hornet och EA-18G Growler för att ersätta Luftwaffes Tornado, till förmån för den amerikanska industrins superstjärnaplan.

Likheter mellan programmen F-35 och F-104

Naturligtvis kan vi i oändlighet trampa på trycket från USA eller till och med från Nato själv för att främja F-35, på bristen på uppriktighet hos de siffror som Lockheed-Martin lade fram i tävlingar, eller på bristen på "europeisk" känsla hos européerna själva. Men dessa debatter och dessa argument är sterila och tjänar bara till att skada bilden av den franska flygindustrin på den internationella scenen. Å andra sidan med tanke på de objektiva och erkända svagheterna hos F-35A, liksom de växande behoven av luftresurser för europeiska arméer såväl som i världen, är det möjligt, med ett minimum av förväntan och vilja, att göra denna uppenbara kollaps av den europeiska flygindustrin på sin egen mark. kraft och till och med en udde för att förbereda den oundvikliga fas 2 som tar form i denna fil, och alla tycks tyda på att det kommer att vara nära det som européerna kände till i slutet av sextiotalet och början av sjuttiotalet med F-60 Starfighter, också från Lockheed-Martin.

F104 Tyskland Tyskland | Försvarsanalys | Stridsflygplan
Om F-104 var en framkomlig interceptor var dess omvandling till ett stridsbombplan för Luftwaffe en katastrof

Jämförelsepunkterna mellan de två programmen är faktiskt väldigt många, till den grad att de är av en viss oroande fråga. Liksom i fallet med F-104 som offrade allt i sin design för att få bästa möjliga hastighet och klättringshastighet, offrade F-35 å sin sida många aspekter av stridsplanet till förmån för smygande och bearbetningskapacitet av dess sensorer. Således har de två flygplanen begränsad manövrerbarhet, en relativt låg bärförmåga, ett minskat handlingsområde, särskilt eftersom de inte kan bära ytterligare släppbara tankar. Båda möter perfekt ett behov, den ena för avlyssning, den andra för avlägsnande av luftförsvar, men presenterades som mångsidiga enheter som kan säkerställa alla stridsuppdrag. Slutligen har båda en hög ägandekostnad, högre än den för apparaterna för tillfället, utan att ge något verifierat avgörande mervärde.

USA:s flygvapenreserver

Sålunda, 1965, efter flera rungande misslyckanden i Sydostasien, beslutade det amerikanska flygvapnet att dra tillbaka sina juveler från den vietnamesiska teatern efter att flygplanet överträffades av Mig-17 och det nordvietnamesiska DCA, vilket gjorde det till "en av de få interceptors". att ha noterat fler nederlag än segrar i luftstrider i världen. Även om F-35A hittills inte har gett sådana skäl att ifrågasätta sin operativa prestanda, tyder flera faktorer på att banan kan vara densamma. Det amerikanska flygvapnet har alltså inte slutat, på flera månader, att lyfta fram möjligheten att utvecklas inom ramen för NGAD-programmet som ska göra det möjligt att designa ersättningen för F-22 till 2030, ett andra lättviktsflygplan som är tänkt att ersätta F-16 med hög prestanda och ägandet kostar mer i linje med dess behov och medel under de kommande åren.

F 22 till Lakenheath topp Tyskland | Försvarsanalys | Stridsflygplan
Enligt US Air Force krävs det 4 F-35A när det gäller luftöverlägsenhet för att göra jobbet med en enda F-22

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Försvarsanalys | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna