Förenade Arabemiraten avbryter F-35 köpförhandlingar

Mitt under valkampanjen för sitt omval till Vita huset markerade Donald Trump ett stort slag sommaren 2020 genom att tillkännage undertecknandet av ett fredsavtal mellan Förenade Arabemiraten och Israel, ett avtal som snabbt anslutit sig till andra sunnimuslimska vikenmonarkier i ett försök att normalisera relationerna med den hebreiska staten efter årtionden av spänningar om den palestinska saken. Även om det fanns många punkter av konvergens, särskilt när det gäller den potentiella risken som det iranska kärnkraftsprogrammet utgör, tog Förenade Arabemiraten tillfället i akt att förhandla med Donald Trump om försäljning av försvarsteknik som hittills reserverats för allierade i den inre kretsen av Förenade, som medlemmarna i NATO eller Five Eyes. Donald Trumps valnederlag försvagade inte hans beslutsamhet att slutföra detta mycket viktiga kontrakt på nästan 20 miljarder dollar, inklusive 50 F-35A, 9 MQ-9B Guardian drönarsystem, samt ett stort lager ammunition.

Presidentavtalet anbringades av Donald Trump bara timmar efter att han lämnat Vita huset, och detta trots många reservationer som uttryckts av kongressen och av hans framtida ersättare, Joe Biden. Delvis påverkad av den israeliska militärens fasta motstånd mot att förse en arabisk nation med samma teknologier som de som ska säkerställa skyddet av den hebreiska staten, men också försiktiga med Abu Dabis senaste förvärv av rysk och kinesisk försvarsteknik, Joe Biden avbryter presidentavtalet bara två veckor efter tillträdet, under täckmantel av ett ökat behov av information om de potentiella konsekvenserna av denna försäljning, inklusive med avseende på interventionen i Jemen. Sedan dess verkade situationen något frusen, eftersom inga betydande framsteg hade aviserats på flera månader.

Donald Trumps armé News Defense | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
UAE stänger av F-35 4 köpförhandlingar

Tidigare i veckan verkade emellertid myndigheterna i Förenade Arabemiraten ha tappat tålamodet, eftersom de skickade ett brev till sina amerikanska motsvarigheter där de informerade dem om att förhandlingarna om detta stora kontrakt, inklusive 50 F-35A och 9 MQ-9 Guardian drönarsystem har avbrutits. . Abu Dabi hävdar att förhandlingarna kan återupptas när som helst och motiverar detta beslut med att de amerikanska kraven på teknisk miljö och på sätt och vis geopolitisk anpassning inte längre var i linje med förväntningarna från landet. Långt ifrån att vara ett enkelt försök till muskelförhandling, kan denna nya position för Förenade Arabemiraten potentiellt omdefiniera landets strategiska ställning och avsevärt försvaga USA:s position i viken, vilket är anledningen till att den väcker sådan uppståndelse utomlands. Atlanten .

Till skillnad från Turkiet har Förenade Arabemiraten inte tillkännagett en direkt avsikt att skaffa rysktillverkad militär utrustning som omfattas av CAATSA-lagstiftningen, såsom S-400-systemet eller Su-35-stridsflygplanet. Å andra sidan har landet upprätthållit direkta förbindelser med Moskva och Peking i många år, efter att ha skaffat Pantsir luftvärnssystem och pansarvärnsmissiler i den första och långa MALE Wing-drönare i den andra. Dessutom har Abu Dabi och Moskva samarbetat i flera år i ett joint venture som syftar till att utveckla ett gemensamt lätt stridsflygplan. Det var knappast förvånande att Förenade Arabemiraten var i hjärtat av Ryska Rostecs kommunikationskampanj angående dess framtida Su-75 schackmatt. Utöver försvarsfrågor samarbetar Abu Dabi också med Peking i det nya Silk Roads-projektet och hade valt ut kinesiska företag att distribuera landets 5G-infrastruktur.

Rafale mig29 egypten Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Till skillnad från USA har Frankrike inte infört några särskilda villkor i fråga om försvarsmateriel för Förenade Arabemiraten eller Egypten för försäljning av sina Rafale.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna