Den kinesiska marinen kommer att ha tagit emot 8 nya jagare bara under 2021

Som vi vet har den kinesiska militära marinindustrin varit extremt framgångsrik i flera år. Från 2017 till 2020 hade det således gjort det möjligt för den kinesiska marinen att ta emot inte mindre än 21 jagare i aktiv tjänst, d.v.s. tre gånger fler fartyg av denna typ än de som togs i trafik med den amerikanska flottan, den sydkoreanska flottan, den kungliga australiensiska flottan och den japanska sjöns självförsvarsstyrkor under samma period.

Långt ifrån att sakta ner tempot, sätter den ett nytt rekord 2021 med inte mindre än 8 jagare levererade till Naval Forces of the People's Liberation Army, eller mer exakt, 3 typ 055 kryssare och 5 luftvärnsjagare Typ 052DL, två klasser av fartyg som absolut inte har något att avundas på de mäktigaste västerländska flottenheterna.

Detta är det största antalet jagare som någonsin levererats under ett enda år under de senaste 50 åren, det tidigare rekordet från 1994 när den amerikanska flottan samtidigt levererade sex jagare av Arleigh Burke-klassen.

Den mer än ihållande takten på kinesiska varv verkar inte vara avsedd att minska under de kommande månaderna och åren. Sålunda, enligt kinesiska medier, lades en ny order på 8 Typ 055 kryssare och 16 Type 052DL jagare i slutet av året på landets varv, för att upprätthålla takten i nuvarande leveranser.

Dessutom, ett nytt parti fregatter av typ 054A beställdes också förra året, och leveranser startade i år, medan 20 korvetter av typ 056 i tjänst med den kinesiska flottan överfördes till kustbevakningen i slutet av året, för att frigöra besättningarna att beväpna de nya oceangående fartygen som är under konstruktion.

Den kinesiska marinen ska enligt uppgift beställa 16 nya typ 052DL luftvärnsjagare
Luftvärnsförstörarna av typ 052DL har en utökad helikopterhangar för att rymma den nya sjöhelikoptern Z-20 och en ny lågfrekvent flygövervakningsradar designad för att upptäcka smygflygplan

Om denna takt bibehålls till 2026, och det inte finns någon anledning att tro att så inte kommer att bli fallet, kommer den kinesiska marinen då att ha, vad gäller ytstridande, 16 typ 055 kryssare, 42 typ 052 luftvärnsjagare av alla typer, inklusive 24 Typ 052DL i utökad version, och 50 fRegattor Typ 054A, en sjöstyrka som i stort sett motsvarar den som är tillgänglig för den amerikanska flottan och dess australiensiska, Nya Zeelands, japanska och sydkoreanska allierade i Stilla havet.

Kraftekvivalens kommer också att uppnås, eller nära att uppnås, inom området för amfibiefartyg. Västerländska marinstyrkor kommer att ha lite kvar än deras ubåts- och marinflotta för att behålla makten över den kinesiska flottan, även om den senare inte representerade 1/5 av styrkorna från samma allierade år 2000.

Utöver de oöverträffade industriella möjligheter som finns tillgängliga för Peking ser vi, och episoden av överföringen av Type 056-korvetterna är till för att visa, att expansionen av den kinesiska flottan börjar stöta på andra faktorer, särskilt i fråga om mänskliga resurser.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Surface Fleet | Militär sjöbyggnad | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

4 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna