Den franska flottans nya FDI-fregatter mindre välbeväpnade än väntat

La ceremoni för kölläggningen av den första av försvars- och interventionsfregatten, eller FDI, av den franska flottan, hölls den 16 december på Naval Group-platsen i Lorient. Med namnet Amiral Ronarc'h, denna första fregatt av en klass med 5 fartyg med samma namn som kommer att gå i trafik mellan 2025 och 2030, kommer att mäta 4500 122 ton för XNUMX meter i längd, kommer att vara en av pelarna i förnyelsen av marinens ytflotta . Och om det kommer att inleda många nya förmågor för den franska flottan, som t.ex Thales Seafire 500 aktiv plattantennradar som erbjuder oöverträffad prestanda inom sitt område, och mycket avancerade möjligheter till elektronisk krigföring och cyberkrigföring, kommer den nya fregatten, liksom dess 4 systerskepp, inte att svika en tradition väl förankrad i den franska flottan sedan Light Furtive fregatter av Lafayette-klassen, med beväpning ombord betydligt lägre än väntat.

Faktum är att om FDI verkligen kommer ombord på en 76 mm pistol, 8 anti-skeppsmissiler MM40 Block 3C Exocet och 2 torpedrör för anti-ubåtstorped Mu90, kommer dess luftvärnsförsvar inte att vila, som för FREMMs av Aquitaine-klassen , endast på 16 Aster 15 och 30 missiler. Det är hädanefter ingen fråga om att anpassa de franska fregaterna på den modell som säljs till Grekland, som kommer att ha 4 Sylver 50-system som tillåter embarkering av 32 av dessa missiler, och ännu mindre integrera en CIWS nära missilförsvarssystem, oavsett om det är amerikanska SeaRam som ska utrusta de grekiska fregaterna, eller en annan modell. Hypotesen om att anpassa IDF:s beväpning med FREMM:s beväpning, genom att utrusta dem med 2 Sylver 70-system som gör det möjligt att omborda 16 MdCN-kryssningsmissiler, uteslöts också, vilket lämnade dessa fregatter, vilket kommer att ha kostat en bagatell av 800 miljoner euro var och en med endast 16 Aster-missiler och möjligheten att lägga till 2 kompletterande Sylver-system senare, en dag, kanske ...

FDI HN CIWS och SHORAD | Militära marinkonstruktioner | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Den grekiska IDF kommer att bära 32 Aster luftvärnsmissiler samt ett CIWS SeaRAM-system. Betyder detta att den nationella flottans fartyg potentiellt kommer att vara mindre utsatta än de grekiska sjöstyrkornas?

Detta beslut, som fattats av rent budgetmässiga skäl för att inte höja priset på programmet, är allmänt kritiserat. I själva verket är inte bara kriserna och spänningarna idag både mycket fler och mycket mer intensiva, med deltagande av länder med militära medel som gör det möjligt för dem att enkelt mätta försvaret av en fregatt med endast 16 missiler, luftvärn, utan de har också en extremt snabb dynamik, vilket de taiwanesiska, ukrainska och till och med turkisk-grekiska kriserna har visat. Vem kan under dessa förhållanden tro att det skulle kunna vara användbart att reservera utrymmen som gör det möjligt att införliva silos av ytterligare missiler till ett fartyg, med vetskapen om att om behovet kändes med tillräcklig varsel, skulle det kräva flera månaders immobilisering för nämnda byggnad? Dessutom, vad är poängen med att utrusta den utländska direktinvesteringen med den bästa radarn för tillfället, särskilt för detektering av stridsflygplan och missiler, om fartyget självt inte har möjlighet att neutralisera sina hot med ett minimum av vektorer?

DGA:s och försvarsministeriets beslut är desto mer öppet för kritik eftersom det enligt den publicerade informationen verkar som att den första utländska direktinvesteringen inte kommer att vara utrustad med de kraftfulla elektroniska störningssystem som FREMMs fregatter från Aquitaine-klassen är utrustade. , och som, åtminstone ur den franska flottans synvinkel, utgör det bästa försvaret mot hotet från anti-fartygsmissiler. Därför, medan länder som Ryssland, men också Turkiet, använder betydande medel som sannolikt kan skjuta upp ett stort antal anti-fartygsmissiler och drönare mot ett fartyg för att mätta dess försvar, kommer den franska flottans utländska direktinvesteringar uppenbarligen att vara ett lätt byte för dessa system, och kan därför inte distribueras på ett isolerat sätt eftersom det skulle riskera att bli sårbart. Under dessa förhållanden, kan vi verkligen kvalificera FDI som en 1:a rang fregatt som är fallet idag? Framför allt, kan vi motivera annulleringen av de senaste 5 FREMM:erna bättre beväpnade, tyngre och billigare än de 5 FDI ​​som ersatte dem? För om man utan svårighet kan förstå av industriella suveränitetsskäl att FDI-programmet var avgörande för Naval Group för att leverera till dess designkontor i verksamhet, är det mycket svårare att acceptera det faktum att de nya fartygen kommer att ha lägre operativ kapacitet än de av FREMMs som kommer att ha gett vika för dem...

fregatt fremm alsace CIWS och SHORAD | Militära marinkonstruktioner | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
FREMM DA Alsace-fregatten bär 32 Aster-luftvärnsmissiler och anti-fartygs- och ASM-kapacitet identiska med FDI, för ett enhetspris som är lika med det för den nya fregatten

För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna