Försvarsteknologier som kom till nyheterna 2021

Trots krisen kopplad till Covid-19-pandemin präglades nyheterna 2021 ofta av vissa försvarsteknologier, i ett geopolitiskt sammanhang av växande spänningar och kritiska kriser. Från Australiens överraskande annullering av ordern på franskbyggda konventionellt drivna ubåtar att byta till amerikansk-brittiska kärnvapenattackubåtar, till hypersoniska missiler; från undervattensdrönare till Kinas nya fraktionella orbitalbombardementsystem; dessa försvarstekniker, länge i bakgrunden av världsmediescenen, befann sig i nyheterna och ibland i rubrikerna under detta år. I denna tvådelade artikel kommer vi att presentera de teknologier som har haft störst genomslag under år 2021 inom försvarsområdet, för att förstå deras utmaningar och tillämpningar.

1- Kärnkraftsdrivna ubåtar

Uppsägning av det australiska kontraktet för design och tillverkning av 12 konventionella Shortfin Barracuda-ubåtar från French Naval Group, var utan tvekan den viktigaste händelsen inom försvarssfären i Frankrike i år. Men Canberras val att vända sig till amerikanska eller brittisktillverkade kärnkraftsdrivna ubåtar var den viktigaste händelsen på världsscenen 2021. Ja, för första gången, tabu som härrör från en tyst överenskommelse mellan de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, att sälja kärnkraftsdrivna ubåtar till en tredje nation hackades upp av beslutet av Joe Biden, Boris Johnson och Australiens premiärminister Scott Morrison. Och med det öppnades en dörr på den internationella scenen för många länder som också vill utrusta sig med den här typen av fartyg som erbjuder unika prestanda, eftersom de har en mycket viktig och nästan obegränsad energikälla. .

virginia under Tyskland | Försvarsanalys | Hypersoniska vapen och missiler
den amerikanska modellen av Virginia-klassens ubåtar ses idag som den troligen utvalda av Canberra för sitt kärnkraftsdrivna attackubåtsprogram

Sedan dess, om det australiensiska programmet i sig är alltmer under eld från kritiker, inklusive i Australien, på grund av extra kostnader och mycket viktiga deadlines, uppenbarligen inte bemästrade hittills av den australiensiska regeringen har flera länder tagit sig in i den brist som Joe Biden och hans två medhjälpare öppnade, genom att vända sig särskilt till Frankrike, som har mycket lämplig teknologi och know-how för att ta vara på denna framväxande marknad. Ändå kommer exemplet som ges av Canberra i detta fall utan tvekan att lämna spår, eftersom bortom Sydkorea, Indien eller Brasilien, skulle andra länder också kunna försöka ge denna kapacitet genom att vända sig till mindre uppmärksamma partners på detta område, vilket kan skapa en flykt som skulle kunna innebära slutet på de internationella ansträngningarna på området för icke-spridning.

Vi kan därför undra i vilken utsträckning det amerikanska beslutet i denna fråga hade övervägts noggrant, och om alla de otvivelaktigt negativa konsekvenser som kommer att följa utvärderades innan man påbörjade ett sådant projekt med flera faror, inklusive för Australien självt, som mycket väl skulle kunna berövas av en effektiv ubåtsflotta i tio år innan de i bästa fall fick sina första atomubåtar "bortom 2040", och detta samtidigt som Utsikten till konflikt i Stilla havet föll på ett mycket mer kompakt schema.

2- Hypersoniska missiler

Under 2019, när han svarade på frågor från franska parlamentariker, ansåg stabschefen för den nationella marinen, amiral Prazuck, att tillkännagivandena om kinesiska och ryska hypersoniska antiskeppsvapen inte borde orsaka mer oro än den nationella representationen. Enligt honom förbjöd begränsningarna relaterade till dessa missiler över hastigheten för Mach 5, särskilt i det termiska och elektromagnetiska fältet, användningen av styrsystem som skulle göra det möjligt att träffa fartyg till havs och i förskjutning. Bara två år senare, påskyndad av stora framsteg från Ryssland med 2-S-9 Kinzhal-missilerna som redan är i drift, och 3M22 Tzircon anti-skepp som kommer att tas i bruk 2022, utformningen av hypersoniska missiler har blivit prioritet för de flesta av världens stora arméer, inklusive, och framför allt, över Atlanten, eller inte mindre än 5 program pågår inom detta område samtidigt, med målet att komma i tjänst från 2024.

test av tzirkon 3M22 Tyskland | Försvarsanalys | Hypersoniska vapen och missiler
Ryssland har intensifierat testerna av sin 3M22 Tzirkon-missil 2021, från fregatten Admiral Gorshkov som Iassen Severodvinsk ubåt

Det måste sägas att hypersoniska missiler, särskilt inom området för anti-skeppsvapen, utgör allvarliga problem för västerländska flottor, eftersom inget av de luftvärns- och antimissilsystem som för närvarande är i tjänst, eller nära att vara det, inte gör det. kan hoppas på att fånga upp en sådan vektor. Dessutom, på grund av denna extraordinära hastighet som ibland överstiger 8000 km/h, eller mer än 2 km per sekund, reduceras tiderna mellan upptäckt och kollision för att hoppas kunna genomföra någon motåtgärd avsevärt. Å andra sidan, eftersom flygtiderna är mycket korta, minskar också chanserna att kunna undkomma ett skott genom manövern eller hastigheten mellan detektionsögonblicket och missilens ankomst avsevärt. Slutligen, utöver den militära laddning som bärs av dessa vapen, som ibland kan vara kärnvapen i fallet med den ryska Kinzhal eller den kinesiska DF-26, är den kinetiska energin som frigörs vid missilens nedslag mot dess mål vanligtvis tillräcklig för att förskjuta målet. , förutom när det gäller mycket stora fartyg som hangarfartyg.

hypersonisk modulen i DF17 Tyskland | Försvarsanalys | Hypersoniska vapen och missiler
Le DF-17 hypersonisk missil Kinesiska hade premiär under paraden 2019 för att fira 70 år av grundandet av PLA.

Med andra ord, med en räckvidd på flera hundra till flera tusen kilometer framträder hypersoniska missiler, åtminstone för en tid, som herrar på luftslagfältet, såväl som det valda vapnet för förebyggande anfall. För att svara på detta har västerlänningar lanserat två typer av program. I första hand åtog de sig också att utrusta sig med likvärdiga missiler, i en logik av ömsesidig avskräckning. Å andra sidan har flera program lanserats för att skaffa antimissilavlyssningsförmåga som kan förstöra dessa hot under flykt innan de når sina mål, som i fallet med det europeiska TWISTER-programmet. Faktum kvarstår att under åtminstone några år kommer Moskva och Peking, från 2022, att ha kapacitet att trycka tillbaka de västerländska sjöstyrkorna bortom en förstorad omkrets, utan att de senare har kapacitet att skydda sig från det. Utan tvekan är detta en stor taktisk fördel som väst tilldelats sina två stora geopolitiska rivaler, vilket sannolikt kommer att få viktiga konsekvenser under de kommande åren.

3- F-35 vs konkurrens Rafale


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Försvarsanalys | Hypersoniska vapen och missiler

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna