En ny version av det kinesiska tunga ombordade jaktplanet J-15 snart i tjänst?

Som med J-11 stridsflygplan som härrörde från Su-27, eller J-16 stridsbombare från Su-30, standardstridsflygplanet för det kinesiska sjöflyget, J-15, är resultatet av reverse engineering av ett ryskt jaktplan från Flanker-familjen, i detta fall en Su-33 som förvärvades från Ukraina när Peking förvärvade skrovet på hangarfartyget Varyag, kvar i ödemarken på ukrainska varv efter Sovjetunionens implosion . Men till skillnad från J-11B, och speciellt J-16, hade J-15 genomgått en liten modernisering i omställningsprocessen, och led av flera brister som redan drabbat dess sovjetiska storebror, i synnerhet en bristande tillförlitlighet som lett till många olyckor. Dock och trots den nära förestående ankomsten av den nya generationens stealth fighter ombord betecknas tills vidare under begreppet J-35, fortsätter den kinesiska marinen att lita på att sitt tunga stridsbombplan utrustar sina hangarfartyg, oavsett om det är de två fartygen utrustade med språngbrädor som redan är i tjänst, eller framtida hangarfartyg utrustade med typ 003-katapulter, vars första enhet förväntas lanseras under de kommande veckorna.

För detta har den kinesiska marinen åtagit sig att designa en ny version av sin enhet, som hittills utsetts under den inofficiella koden J-15T, ett modernare flygplan och framför allt kapabelt att använda det framtida kinesiska hangarfartygets kraftfulla katapulter för att lyfta från cockpit med full last. Lite var dock känt om denna nya enhet hittills, men ett foto som nyligen publicerats på kinesiska sociala nätverk som visar jägaren bogserad på en taxibana, gör att vi kan observera flera viktiga förändringar. Med tanke på vinkeln på fotot och närvaron av en traktor framför planet, är endast ett fåtal element synliga, till exempel nya pyloner i änden av vingen som är identiska med J-16 och tillåter de facto d ' ta ombord den nya kortdistansluft-till-luft-missilen PL-10 som är mycket effektivare än sin förfader PL-8, en ny IRST främre infraröd sensor, samt en transformerad radarkon, vilket tyder på närvaron av en ny radar, troligen utrustad med en AESA-antenn, som alla andra moderna kinesiska plan från J-10 till J-20.

j 15T stridsflygplan | Konstruktion av militära flygplan | Flash försvar
Fotot av J-15T på taxibanan publicerat på kinesiska RS

Det är intressant att notera att den kinesiska marinen har valt en flotta som består av två modeller av stridsflygplan för sina tunga hangarfartyg, stealth J-35 på ena sidan och J-15T på den andra. Eftersom den sistnämnda är tyngre kommer den a priori att ha en högre bärförmåga och en utökad längd jämfört med J-35, och kommer troligen att spela rollen som "ammunitionsbil" till förmån för smyganordningar, samtidigt som den håller sig på säkert avstånd sedan J-15 är varken smygande eller ens diskret. Dessutom en elektronisk krigföringsversion, jämförbar med Kinesiska flygvapnet J-16D, och för tillfället kallad J-15D, testas också, för att ge den luftburna gruppens prestanda jämförbar med den för amerikanska GAE ombord på hangarfartyg av Nimitz-klass. Slutligen finns det mycket som tyder på att även kinesiska hangarfartyg kommer att implementera GJ-11 familjens stealth stridsdrönare, för att slutföra den offensiva panopyen av fartyget.

På papper, därför, och genom att det första hangarfartyget Typ 2024 och dess nya stridsflygplan J-003, J-35T / D, GJ-15 och dess nya stridsflygplan tas i bruk senast 11. Air Watch KJ-600, kommer den här att ha en operativ flygvapenpotential som inte har något att avundas den hos de amerikanska hangarfartygen. Det återstår att fastställa hur lång tid det kommer att ta för kinesiska sjömän att lära sig hur man effektivt implementerar ett sådant verktyg, av extraordinär komplexitet, dessutom i ett sammanhang av växande konkurrens med den mest erfarna av de marina styrkorna för tillfället, den amerikanska flottan. Två skolor krockar i denna fråga, mellan de som bedömer att det kommer att behövas flera år, till och med ett decennium för den kinesiska marinen att lyckas använda detta verktyg effektivt, och de som uppskattar att förseningen kan bli mycket längre. kort, baserad på maktökningen som verkar helt under kontroll av den kinesiska flottan i andra områden, såsom ubåtar eller ytstridande. En sak är säker, den dag som folkets befrielsearmés sjöstyrkor känner sig helt redo att utmana den amerikanska flottan, är det mer än troligt att de kommer att göra det klart ...

IMG 0018 Jaktflygplan | Konstruktion av militära flygplan | Flash försvar
J-35 kommer att vara mittpunkten i flyggruppen ombord på den kinesiska marinens typ 003 och senare hangarfartyg

För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna