Thailand räknar med att F-35A blir billigare än svenska JAS-39 Gripen E

Det är ett uttalande som ska ha skadat Saabs högkvarter i Linköping. Enligt kommentarerna som rapporterats av Bangkok PostDet thailändska flygvapnets stabschef Air Chief Marshal Napadej Dhupatemiya har enligt uppgift sagt att han prioriterade förvärvet av 8 F-35A Lightning II för att ersätta en del av de äldsta F-5 och F-16 från Royal Thai Air Force, snarare än att skaffa en andra Gripen-skvadronen från svenska Saab, varav 7 JAS 39C-flygplan dock redan är i tjänst med N ° 7-skvadronen Surat Thani. Han tar alltså raka motsatsen till sin föregångare, Air Chief Marshal Maanat Wongwat, som 2019 uteslöt F-35A från alternativen att ersätta de thailändska F5 och F-16. När det gäller huvudargumentet som framförts av ACM Napadej är det inget annat än budgetmässigt.

Enligt den thailändska generalofficeren erbjuds faktiskt F-35A till ett enhetspris på 82 miljoner dollar, långt ifrån de 142 miljoner dollar som begärdes när den släpptes ut på marknaden, och borde till och med gå ner till 70 miljoner dollar i månaderna och åren som kommer, medan det svenska planet å sin sida erbjuds till 85 miljoner dollar per enhet, utan hopp om att få se sitt enhetspris falla inom en snar framtid. Faktum är att han avser att i budgeten för 2030, som kommer att upprättas i oktober 2022, inkludera de medel som krävs för att förvärva 8 F-35A från USA, vilket tyder på att han också skulle kunna ta ett alternativ av 4. ytterligare enheter, kl. slutet av en studie som under tidsintervallet utförts av en panel avsedd att motivera begäran om investeringar från flygvapnet. Utöver denna ambition har ACM Napadej också för avsikt att komma närmare Australien för att eventuellt delta i Loyal Wingmen-programmet som leds av Canberra med stöd av amerikanska Boeing.

Gripen E brazil Fighters flygplan | Konstruktion av militära flygplan | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Brasilien är fortfarande den enda exportkunden av JAS 39 E / F Gripen NG till denna dag.

Ändå är flera aspekter förbryllande i uttalandet från den thailändska generalofficeren. För det första finns det ingen garanti för att Washington kommer att tillåta export av sin F-35A till Bangkok. Faktum är att Thailand, även om det var en mycket trogen allierad till USA under det kalla kriget, och i synnerhet under Vietnamkriget, är också en viktig kund till den kinesiska försvarsindustrin, med i synnerhet nyligen förvärv av S26T-ubåtar eller VT4 tung tank order. Dessutom har thailändska Gripen lett övar direkt med flygvapnet från People's Liberation Army, särskilt genom att konfrontera de kinesiska Su-27 och J-10. Det verkar osannolikt att de amerikanska myndigheterna kommer att tillåta export av deras dyrbara teknologiska glädje till en kund så nära Peking, om inte Bangkok kan ge mycket seriösa garantier på dessa områden.

Dessutom verkar det inte finnas någon garanti för att priset på F-35A kan sjunka längre än dess nuvarande tröskel. Ankomsten av den nya Block IV-standarden, och utbytet av komponenter tillverkade i Turkiet, tenderar att öka produktionskostnaderna för enheten, medan betydande inflation i USA, även om den förväntas minska, normaliseras under år 2022, skulle snarare tendera att dra priserna uppåt, eller i bästa fall att kompensera de produktivitetsökningar som man hoppas på genom övergången till full industriell produktion av 160 enheter per år, mot 145 för 2021. Om vi ​​nu tar hänsyn till de extra kostnader som tillämpas till det schweiziska kontraktet skulle den inflation som beaktas för de kommande 10 åren och tillämpas på anskaffningsutgiften vara i storleksordningen 3,5 % till 4 %, och inte till förmån för en prissänkning.

rtaf gripen elephant walk2 Fighters flygplan | Konstruktion av militära flygplan | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Det thailändska flygvapnet använder nu 7 JAS 39C och 4 JAS 39D tvåsitsiga utbildningar

Faktum kvarstår att utöver de argument som framförts och det hypotetiska exporttillstånd som Washington gav för att exportera sin F-35A till Bangkok, resonerar ACM Napadej Dhupatemiyas deklarationer som ett stort slag för Saab, efter den stora besvikelsen med det finska skiljeförfarandet i fördel för Lighting II, och inte Gripen E/F till sin svenska granne och allierade. Liksom F/A-18-användarna verkar det som om flera flygvapen som från början hade valt Gripen när flygplanet släpptes, överger sin nya generationsversion till förmån för F-35A, vilket är fallet idag i Thailand, och också som det verkar vara fallet i Tjeckien. Inkilad mellan F-35 på ena sidan, den Rafale och F-16Viper å den andra, det nya svenska stridsflygplanet, som Saab hade enorma förhoppningar på, verkar idag oförmöget att övertyga, även i Europa, på grund av ett otillräckligt differentierande enhetspris jämfört med skruvar andra flygplan, vilket gör att Saab har det svenska och Brasilianska flygvapen som sina enda kunder, och inga nya exportkontrakt undertecknade på mer än 6 år. Det är svårt att under dessa förhållanden veta hur den svenska militära flygindustrins framtid kommer att se ut under de kommande åren, efter ett så hårt slag.

För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna