Vilka är konsekvenserna av Pakistans förvärv av 25 kinesiska J-10CE-stridsflygplan?

Pakistanska myndigheter har studerat möjligheten att skaffa en flotta av enmotoriga J-13-jaktplan från Peking i 2008 år sedan 10, och ett flertal rykten har vid flera tillfällen meddelat att ordern är nära förestående. Det är nu saker gjorda, sedan de bekräftade att de hade undertecknat ett kontrakt för att förvärva 25 J-10CE, exportversion av J-10C i tjänst med Air Force of the People's Liberation Army, för att utrusta två skvadroner med 12 flygplan. Om kontraktsbeloppet inte nämns, verkar dess tidsplan särskilt kort, eftersom det är frågan om att presentera den nya enheten under firandet av Republikens dag, den 23 mars, en av landets två nationella helgdagar, hypotesen ackrediterad genom observationer på produktionsplatsen för flygplanstillverkaren i Chengdu som tillverkar det kinesiska jaktplanet. Utöver de traditionella frågorna om hållning i den indo-pakistanska oppositionen, kommer dessa jägares ankomst avsevärt att rubba maktbalansen i denna region av världen som redan är präglad av betydande spänningar mellan kärnvapenmakter.

Ett svar på ankomsten av Rafale indianer

Det råder ingen tvekan, och det tillkännages också öppet av de pakistanska myndigheterna själva, att förvärvet av dessa 25 stridsflygplan för de pakistanska flygvapnen utgör ett svar på att de 36 flygplanen tagits i bruk. Rafale förvärvat av Indien från Frankrike. Det kinesiska jaktplanet har faktiskt många egenskaper som, utan att matcha det franska flygplanets prestanda, gör det till en mycket allvarligare motståndare än F-16 och JF-17 för närvarande i tjänst med det pakistanska flygvapnet. Utöver sin AESA-radar kan J-10CE faktiskt använda modern ammunition, såsom den infrarödstyrda missilen PL-10, som är mycket effektivare än sin föregångare, PL-8, och speciellt den långdistans PL -15E missil. , exportversion av PL-15, givet att ha en räckvidd på cirka 150 km, vilket ger ett direkt svar på Meteor och Mica/NG implementerade av Rafale indianer.

J10C pl10 PL15 försvarsanalys | Stridsflygplan | Indo-pakistansk konflikt
en av de mest anmärkningsvärda egenskaperna hos J-10CE är dess förmåga att implementera de nya kinesiska luft-till-luft-missilerna PL-10 (yttre pyloner) med infraröd styrning och PL-15 (inre pyloner) på långa avstånd

Men enligt den information som finns tillgänglig i väst, är PL-15 inte lika med Meteor, eftersom den kinesiska missilen i första hand är utformad för att eliminera imponerande mål på långa avstånd, såsom tankfartyg eller radarplan, där den europeiska missilen kan, för sin del, dra fördel av smidiga jägare, även på stora avstånd. Det är inte desto mindre sant att dessa nya missiler, som betjänas av det nya flygplanet, kommer att utgöra ett betydande hot mot det indiska flygvapnet som möter Pakistan, särskilt mot de äldsta flygplanen från det indiska flygvapnet som Jaguars, eller till och med Su-30MKI. Men om Rafale Indianer kan effektivt ta överhanden över de pakistanska J-10CE, och om Mirage 2000s kan konkurrera med dessa flygplan är de få till antalet inom de indiska flygvapnet, för få till antalet för att samtidigt täcka den pakistanska och kinesiska fronten , vilket leder till en betydande förändring av den regionala maktbalansen.

Funktioner och prestanda hos J-10C


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta försvar 114 Analyserar försvar | Stridsflygplan | Indo-pakistansk konflikt

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med koden Metanniv24

Erbjudandet gäller från 10 till 20 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna