Pakistan avbryter beställningen för turkiska T-129-helikoptrar att byta till kinesiska Z-10

Under 2018 nådde den turkiska flygindustrin anmärkningsvärd framgång genom att underteckna försäljningen av 30 T-129 ATAK stridshelikoptrar, en lokalt tillverkad helikopter som kommer från den italienska A-129 Mangusta. Detta kontrakt på 1,5 miljarder dollar var då det viktigaste exportkontraktet som någonsin vunnits av denna industri, vilket gjorde det möjligt för Ankara att ge hopp om att positionera sig som en internationell aktör på denna marknad som hålls fast av amerikaner, européer och ryssar under flera decennier. Med den militära interventionen i Syrien, och anskaffningen av batterier av S-400 luftvärnssystem från Moskva, har Turkiet dock från 2019 varit föremål för stränga sanktioner från både européer och amerikaner angående export av viss försvarsteknik, och i synnerhet T-800 LHTEC-turbinerna som är resultatet av ett joint venture mellan Rolls-Royce och Honeywell, som driver flygplanet.

De pakistanska myndigheterna hade vid flera tillfällen gett Turkiet tid att försöka lösa problemet, antingen genom att skaffa nödvändiga exportlicenser från Washington, eller genom att utrusta enheten med en annan modell av turbin. Trots turkiska ansträngningar att ändra den amerikanska positionen, utan att avsäga sig S-400-batterierna, fusion med Ukraina och bilisten Motor-Sich, och ansträngningarna från den turkiska industrin för att försöka utveckla en lokalt producerad turbin, kontraktet har just sagts upp av de pakistanska myndigheterna, som bekräftats av chefen för PR vid landets försvarsdepartement, maj. Gen. Babar Iftikhar.

T129 Atak Defense News | Konstruktion av militärhelikoptrar | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Den turkiska T-129 ATAK, som kommer från italienska Agusta A-129 Mangusta, bär moderniserad flygelektronik och erbjuder ett attraktivt pris-prestandaförhållande.

Den senare specificerade också att Islamabad hade åtagit sig att närma sig Peking i syfte att som en alternativ lösning skaffa en flotta av'Z-10ME stridshelikoptrar, en moderniserad version avsedd för export av strids- och pansarvärnshelikoptern i tjänst med People's Liberation Army sedan 2012. Det bör noteras att Pakistan hade förvärvat 3 av dessa flygplan i en tidigare version 2015, men slutligen valde för T-129 2017. Z-10ME, som presenterades för första gången 2018, har särskilt förstärkt pansar, turbiner som är 20 % kraftfullare än ursprungsversionen (som till stor del var undermotoriserad ..), av moderniserad flygelektronik och nya försvarssystem. Den kan också implementera de senaste versionerna av kinesisk luft-till-yta-ammunition, som antitankmissilen HJ-10 och luft-till-luft-missilen TY90.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Konstruktion av militärhelikoptrar | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna