Dessa konflikter som hotar 2022: Ukraina-Ryssland

- Annons -

Om det var en avgörande faktor för att beskriva år 2021, förutom Covid-krisen, är det utan tvekan den betydande ökningen av direkta spänningar mellan många stater, med risken, mycket verklig nu, att se spöket återuppstå. konflikter mellan stormakter på regional eller till och med global skala. Dessutom, och till skillnad från de spänningar och konflikter som präglade perioden efter det kalla kriget, hotar dessa framväxande krig, i sin stora majoritet, att i deras kölvatten föra med sig motståndet från kärnvapenstormakter, och till och med ha en effekt. så att försämringen av situationen för en av dem kan få betydande konsekvenser för de andra. Denna artikelserie presenterar dessa olika konflikter som hotar att börja 2022, deras ursprung och deras potentiella konsekvenser.

Ursprunget till den ukrainska konflikten

Av alla utvecklande konflikter är den konfrontation som hotar mellan Ukraina och Ryssland utan tvekan den som utgör de mest omedelbara riskerna för brand. Sedan händelserna på Maidan-torget 2013, och avgången under folkligt påtryckningar från president Janukovitj, har relationerna mellan Kiev och Moskva varit särskilt ansträngda, särskilt sedan Ryssland annekterade Krim militärt i februari 2014, och då instrumentaliserade oppositionen mellan östrysktalande och västukrainare. genom att aktivt stödja militärupproret i Donbass. Sedan dess har denna konflikt, som toppade i intensitet mellan 2014 och 2015, krävt mer än 14.000 XNUMX människoliv och har kraftigt radikaliserat den ukrainska opinionen mot Ryssland och till förmån för medlemskap i Nato och Europeiska unionen.

Ilovaisk Battle 2015 Ukraina Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys
Konflikterna i Donbass 2014 och 2015 var de mest intensiva engagemangen på europeisk mark sedan andra världskrigets slut.

För Moskva är det dock ingen fråga om att låta Kiev ansluta sig till de västliga lägren, i synnerhet inom Nato, vilket skulle göra det möjligt för de ukrainska myndigheterna att åberopa artikel 5 inför det ryska hotet, men också att modernisera sina arméer med högteknologi. militär utrustning. Sedan dess, och i flera år, de ryska arméerna har upprepade gånger efterliknat förberedelserna för ett stort angrepp på Ukraina genom att koncentrera viktiga trupper längs dess gränser till Donbass, Krim och på senare tid, sedan underkuvandet av president Lukasjenko efter de folkliga revolterna 2020 våldsamt undertryckt med hjälp av Moskva, längs den vitryska gränsen. Dessa maktdemonstrationer hade dock skadliga effekter för Moskva, genom att hetsa Ukraina och ukrainarna att stärka sina arméer och deras beslutsamhet att stå emot ryska påtryckningar samtatt påskynda NATO-medlemskapet nu med stöd av mer än 2/3 av ukrainarna, samtidigt som européer och amerikaner dövörat för Kremls allt mer enträgna krav.

- Annons -

En ny insats av styrkor som oroar

I slutet av november 2021 observerades nya koncentrationer av ryska trupper vid de ukrainska gränserna, vilket ökade risken för en militär attack. Men till skillnad från tidigare utplaceringar, utplacerade de ryska arméerna denna gång, förutom stridsförband, ett flertal stödförband, såväl som stora reservstyrkor som potentiellt skulle kunna möjliggöra ett snabbt utnyttjande av de framsteg som kontaktförbanden gjorde, och vilket får många experter att frukta att Kremls mål verkligen skulle vara en direkt och massiv offensiv, den första sedan andra världskrigets slut på den europeiska kontinenten. Enligt satellitobservationer och pressmeddelanden från västerländska underrättelsetjänster är idag inte mindre än 100.000 40 man och ett sextiotal kombinerade vapenbataljoner utplacerade nära den ukrainska gränsen, liksom många stödenheter, dvs nästan XNUMX % av alla aktiva ryska väpnade styrkor, och mer än den franska arméns alla operativa styrkor.

Rysk stridsvagn Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys
Enligt satellitobservationer har de ryska arméerna utplacerat ett sextiotal vapenbataljoner, motsvarande arméns GTIA, i utkanten av de ukrainska gränserna, och många stödenheter. Det uppskattas att över 1000 72 tunga stridsvagnar T3B80/M, T90BVM och TXNUMXB/M är utplacerade i detta område.

Västra sidan, efter Förenta staterna, Storbritannien och Frankrike var alla engagerade i att garantera Ukrainas territoriella integritet i början av spänningarna, ändrades retoriken snabbt när risken för effektiv rysk militär intervention blev mer specifik. Idag lovar dessa tre kärnvapenmakter och permanenta medlemmar av FN:s säkerhetsråd mycket stränga sanktioner mot Ryssland i händelse av en attack mot Ukraina, men utesluter militär intervention för att stödja Kiev, såväl som export av avancerad militärt material som sannolikt kommer att "provocera" Moskva.

På styrkan av denna västerländska reträtt, och det förtroende som Kreml har för sin armé, som på några år har återfått ett format och en operativ förmåga som är värdig en supermakt, har de ryska myndigheterna ställt ett ultimatum till USA, med krav från dessa att de inte längre sträcker Nato till öster, och hänvisar specifikt till Ukraina, Georgien men också till Finland och Sverige; tillbakadragande av amerikanska och västerländska trupper från östeuropeiska länder och tidigare medlemmar av Sovjetunionen och Warszawapakten; samt åtagandet att inte placera ut kärnvapen utanför varje medlems nationella territorium. Det säger sig självt att dessa krav, om de genomförs, avsevärt skulle försvaga västerländsk militär och defensiv kraft och på ett farligt sätt utsätta alla NATO-medlemsländer i Öst- och Nordeuropa för det ryska hotet.

- Annons -

En komplex maktbalans

För närvarande är därför 100.000 400 ryska soldater, samt tusen stridsstridsvagnar, tre tusen bepansrade infanteristridsfordon och personalfartyg, samt 170.000 ryska stridsplan och helikoptrar utplacerade längs den ukrainska gränsen. Den ukrainska armén å sin sida förlitar sig på en kontingent på 800 2000 man, XNUMX moderna stridsvagnar och XNUMX XNUMX pansarfordon för att klara det. På pappret verkar därför styrkorna balanserade, särskilt som de ukrainska styrkorna har fördelen av att vara i en defensiv position. I detalj verkar det dock som att denna "strategiska" maktbalans är långt ifrån så balanserad som den verkar.

Ukrainska försvarsmakten Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys
Trots betydande arbetskraft som är överlägsen de utplacerade ryska styrkorna, kommer de ukrainska arméerna inte att ha fördelen i händelse av konflikt, gentemot den tekniska överlägsenheten och hårdnandet av de ryska enheterna.

De ryska linjeförbanden, de som utgör de sextio BGT:er utplacerade längs den ukrainska gränsen, består till största delen av yrkessoldater, som har haft erfarenhet av strid i Syrien och i Donbass, och mycket bättre utrustade än ukrainska förband, särskilt inom områdena elektronisk krigföring eller artilleri. Dessutom har de ryska styrkorna enastående luft- och sjömakt i Ukraina, och en extraordinär luftvärnskapacitet, vilket tyder på att de ryska arméerna snabbt skulle kunna säkerställa kontrollen över himlen i händelse av en konflikt. Inför dem består de ukrainska arméerna till 75 % av värnpliktiga och frivilliga, mindre utbildade och rutinerade än de ryska styrkorna. Dessutom är deras utrustning mestadels från reserver som ärvts från den sovjetiska armén, och mycket lite av dessa material har moderniserats sedan dess. Dessutom, för att inte provocera Moskvas vrede, begränsade européer och amerikaner exporten av offensivt militärt material till Ukraina, vilket kunde ha gjort det möjligt för Kiev att återupprätta en balanserad och avskräckande maktbalans.

Faktum är att maktbalansen mellan de ryska och ukrainska arméerna är svår att fastställa idag. Trots sin numeriska makt kan de ukrainska arméerna mycket väl befinna sig i en ställning som är identisk med den för de irakiska arméerna under det första Gulfkriget, och inte kunna dra fördel av de defensiva fördelarna inför eldkraften och moderniteten hos ryska enheter . Under dessa förhållanden skulle ett försvar av gerillatyp snarare än en klassisk defensiv strategi kunna utgöra ett attraktivt alternativ för Kiev i händelse av en attack, men det skulle sannolikt inte avskräcka Moskva från en offensiv om beslutet precis hade fattats .

- Annons -

En situation tillfälligt frusen


LOGO meta defense 70 Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys

75 % av denna artikel återstår att läsa,
Prenumerera för att komma åt det!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 6,90 €.


Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna