De 5 fördelarna med Rafale vänd mot Super Hornet för indisk marinflyg

Le Rafale M1, det första flygplanet i programmet avsett för fransk marinflyg, är idag i centrum för uppmärksamheten för Dassault Aviation och hela teamet Rafale. Det är det verkligen detta flygplan som skickades den 6 januari till den indiska marinflygbasen i Goa att visa sin förmåga att implementeras från en plattform av Ski-Jump-typ och inte från ett hangarfartyg utrustat med katapulter. Dessa tester, av vilka den första ägde rum i morse och ägde rum nominellt, kommer att pågå till början av februari och kommer att göra det möjligt att validera inte bara enhetens kapacitet att ta in luft från denna språngbräda, utan också att validera dess prestanda i denna konfiguration, särskilt när det gäller bärförmåga i termer av bränsle och vapen, som båda samtidigt påverkar startvikten och luftmotståndet som Rafale och dess två M88 turbojets kommer att behöva kompensera för att lyfta.

Konkurrenten till Rafale i denna tävling som involverar 36 till 57 flygplan avsedda att operera från den indiska flottans två språngbrädeutrustade hangarfartyg, INS Vikramaditya som för närvarande är i drift och INS Vikrant, som slutför sina drifttester, är ingen mindre än F/A-18 E/F Super Hornet från amerikanska Boeing, som kommer att behöva gå igenom samma testfas som Rafale i Goa under mars månad. I denna avgörande konkurrens om de två tillverkarna, den Rafale French har flera mycket viktiga tillgångar, totalt fem, som sannolikt kommer att övertyga New Delhi och den indiska flottan inför de många argument och påtryckningar som Washington utövar för att gynna sin egen apparat.

1- Små dimensioner med viktiga konsekvenser

Den första fördelen med Rafale i denna tävling är ingen annan än dess reducerade dimensioner, i synnerhet mot Super Hornet. Med en längd på 15,27 m och ett vingspann på 10,86 meter är den Rafale är faktiskt 3 meter kortare och 3 meter smalare än Super Hornet, dess 18,62 meter långa och dess vingspann på 13,62 meter. Framför allt är den mindre i storleken än Mig-29K, 17,3 meter lång och med ett vingspann på 12 meter, det flygplan som idag utrustar den indiska sjöflygets stridsflottiljer och kring vilka indiska hangarfartyg konstruerades. Konsekvenserna av dessa minskade dimensioner av det franska flygplanet är i själva verket mycket viktiga för den indiska flottan, eftersom det inte kommer att kräva någon anpassning av befintlig infrastruktur som ska sättas in ombord på befintliga hangarfartyg, särskilt när det gäller de två hissarna som gör det möjligt att överföra flygplanet från cockpit till hangarerna. Det verkar dock som om Super Hornet på grund av sin längd skulle kräva betydande modifieringar av dessa infrastrukturer, vilket skulle leda till extra kostnader, immobilisering av fartyg och ytterligare förseningar.

IAC1 INS Vikrant försvarsanalys | Stridsflygplan | Indo-pakistansk konflikt
Det nya indiska hangarfartyget INS Vikrant kommer att förklaras operativt i år. Allt det behöver är moderna stridsflygplan för att bli ett kraftfullt stridsfartyg.

Å andra sidan kommer dessa reducerade dimensioner att tillåta indiska hangarfartyg att gå ombord på mer än Rafale än Super Hornet. Således kommer INS Vikramaditya endast att kunna ta emot och driva 10 eller 11 Super Hornets i bästa fall, jämfört med 14 Rafale. Ett hangarfartygs operativa kraft, dess förmåga att försvara sig och slå till, beror dock direkt på antalet flygplan det kan sätta in, och en skillnad på 30 till 40 % i format för jaktplanet ombord utgör naturligtvis en stor utmaning, särskilt inför kinesiska fartyg som har ett tjugotal J-15:or. Observera att enligt den indiska pressen Rafale skulle också vara kompatibelt med landningsspeglarna och arresterande delar av indiska hangarfartyg, till skillnad från Super Hornet.

2- Potentiellt högre prestanda

Om Super-Hornet är mer imponerande än Rafale, den är också tyngre, med en tomvikt på 14,5 ton jämfört med 10,2 ton för det franska planet. Vingeytan på de två flygplanen är relativt nära, med 45,7 m2 för Rafale jämfört med 46,5 m2 för Super-Hornet. För att driva sig själv bär F/A 18 E/F två F414-reaktorer från General Electrique som var och en utvecklar 63,2 KN torr och 97,9 KN med efterförbränning, där de två M88:erna i Rafale utveckla endast 50 KN torr och 75 KN med efterförbränning. Emellertid är bränsle- och vapenkapaciteten hos Super-Hornet, 15 ton för en maximal startmassa på 29,5 ton, strikt identisk med den för Rafale med en maximal startvikt på 25 ton.

Super Hornet tankfartyg USS Gearld Ford EMALS försvarsanalys | Stridsflygplan | Indo-pakistansk konflikt
med en tomvikt mer än 4 ton högre än Rafale M, och ett motsvarande vingområde, förbrukar Super Hornet mycket mer energi för att bära samma nyttolast som Rafale.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta försvar 114 Analyserar försvar | Stridsflygplan | Indo-pakistansk konflikt

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med koden Metanniv24

Erbjudandet gäller från 10 till 20 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna