Fransk-tyskt samarbete kring FCAS-programmet i kaos igen

För knappt ett år sedan, Future Air Combat System, eller FCAS, som har samlat Frankrike och Tyskland i fyra år, senare anslöt sig till Spanien, och syftade till att utveckla ersättaren för Rafale French och Eurofighter Typhoon Tyska och spanska, stod inför flera kritiska problem som även hotade programmets fortsättning. Oavsett om det handlade om fördelningen av industribelastningen mellan industrierna i respektive land eller om problem rörande immateriella rättigheter för vissa tekniker som tidigare utvecklats av Dassault Aviation, diskussionerna låg på is, tills en politisk impuls från Elysée och det tyska kansliet, som erbjöd en minimiväg ut för att låta förbundsdagen validera finansieringen av designfasen av demonstranter och prototyper, före sommaruppehållet och det tyska parlamentsvalet i september.

Men, och som vi skrev då, detta avtal gjorde ingenting för att lösa de underliggande problemen som blockerade programmets fortsättning och det fransk-tyska samarbetet, vilket tydde på att dessa skulle återuppstå förr eller senare. Sedan dess har många händelser komplicerat den redan spända situationen mellan Paris och Berlin, med en ny koalition i spetsen för Tyskland utan Angela Merkels CDU, och nedslående tyska skiljeförfaranden ur fransk synvinkel, som t.ex. återkomsten av hypotesen om förvärvet av F-35 av Berlin för att ersätta Luftwaffes Tornado tillägnad NATO:s kärnvapendelningsuppdrag eller Berlins förvärv av Boeing P-8A Poseidon Maritime patrullflygplan som nästan säkert fördömer MAWS-programmet som skulle producera ett europeiskt flygplan för detta uppdrag. Samtidigt såg Dassault Aviation sin industriella och tekniska trovärdighet skjuta i höjden med ett exceptionellt år inom exportområdet för Rafale som registrerade 146 nya beställningar 2021, vilket gjorde den mest exporterade enheten i sin generation på planeten.

tornado nuke News Defense | Tyskland | Stridsflygplan
Ersättningen av den tyska tornadon dedikerad till NATO:s kärnvapendelningsuppdrag fortsätter att tynga framtiden för FCAS-programmet, med återkomsten av hypotesen om F-35 för Luftwaffe

Det är faktiskt inte på något sätt förvånande att VD:n för Dassault Aviation, Eric Trappier, kommer tillbaka till mediascenen om nuvarande svårigheter i förhandlingarna med Airbus Defence & Space angående industriell delning kring detta program. Faktum är att den franska flygplanstillverkaren är mer legitim än någonsin att göra anspråk på kontroll över produktionen av Next Generation Fighter, medeljaktplanet, den första pelaren i FCAS-programmet, särskilt eftersom den franska industrin redan har gjort många eftergifter till tysk och spansk industri i de andra 6 pelarna i programmet, i motsats till paradigmet för "bästa idrottare" som programmet ursprungligen skulle bygga på. Samtidigt minskar den nu troliga ankomsten av F-35 inom Luftwaffe mekaniskt behovet av en ersättning kl. Typhoon 2040, vilket ger Tyskland en stark position mot Frankrike, som inte har någon mellanlösning att förlita sig på.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Tyskland | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna