Dessa 7 teknologier som kommer att revolutionera slagfältet till 2040

Om de sista åren av det kalla kriget var anledningen till många och viktiga tekniska framsteg inom rustningsområdet, med ankomsten av kryssningsmissiler, smygplan och fartyg och avancerade lednings- och geolokaliseringssystem, avstannade denna dynamik totalt med sovjetblockets kollaps. I avsaknad av en stor och tekniskt avancerad motståndare, och på grund av de många asymmetriska kampanjerna där de väpnade styrkorna deltog, registrerades mycket få betydande framsteg ur teknisk synvinkel mellan 1990 och 2020, med det anmärkningsvärda undantaget av generaliseringen. av flygdrönare av alla slag. Men med uppkomsten, sedan början av 2010-talet, av ett Kina som är fast beslutet att komma ikapp och tekniskt överträffa alla världsspelare å ena sidan, och återuppbyggnaden av det militära verktyget och rysk forskning, har försvarets teknologiska tempo återigen ökat avsevärt de senaste åren, till den grad att ny teknik kommer att radikalt förändra genomförandet av militära operationer och maktbalansen under de kommande 20 åren.

I den här artikeln kommer vi att presentera de 7 teknologierna under utveckling, som befinner sig i olika stadier av teknisk mognad, men som alla har potentialen att djupgående förvandla slagfältet till 2040, till den grad att skapa nya former av krig eller konfrontation som hittills varit okända, eller till och med för att göra vissa teknologier föråldrade som idag representerar en strategisk pivot i organisationen av La Défense: riktade energivapen, kvantdatorer, hypersoniska vapen, artificiell intelligens, rälsvapen, robotik och de kontroversiella neutrinodetektorerna.

1- Riktade energivapen

2022 kommer att bli ett nyckelår i framväxten av riktade energivapenteknologier, nämligen laservapen och mikrovågsvapen. Det är faktiskt i år det US Army Guardian, även känd som DE-SHORAD för Direct Energy – Short Range Air Defence, kommer att tas i bruk. The Guardian kommer verkligen att vara det första högeffekts mobila luftvärns- och anti-drönarförsvarssystemet som går med i stridsenheter, med en kraft på 50 Kw tillräcklig för att ta sig an kategori 1 till 3 drönare, det vill säga mindre än 25 kg, men också att fånga upp och förstöra artilleri- och granatgranater, samt de lättaste luft-till-ytan-missilerna. Samma år kommer jagaren USS Preble av Arleigh Burke Flight IIA-klassen också att utrustas med ett självförsvarslasersystem, Helios-systemet, med en effekt på 60 Kw. I Israel bekräftade premiärminister Naftali Bennet den 1 februari att arméerna kommer att ha, "om mindre än ett år", ett laservapensystem betecknat "Laser Wall" använda en 100 Kw laser för att förstärka och delvis ersätta Iron Dome-systemet för att försvara landet från raket- och granatkastare från Hamas.

DEMSHORAD Test e1629289407546 Analysförsvar | Hypersoniska vapen och missiler | Laservapen och riktad energi
den amerikanska arméns DE-SHORAD Guardian kommer att träda i tjänst i år – notera de massiva kylflänsarna som täcker fordonets skrov

Denna vurm för riktade energivapen svarar mot ett akut behov, för att motverka potentiella attacker från lätta drönare, lösdrivande ammunition, raketer och artilleri, med en teknologi som är ekonomiskt mer effektiv än de missiler som för närvarande är i bruk, och tekniskt sett mer effektiv än konventionella. CIWS artillerisystem. Faktum är att majoriteten av dessa hot har en löjligt låg enhetskostnad, vilket gör att motståndaren kan genomföra mättnadskampanjer till en lägre kostnad, samtidigt som de missiler som används för att motverka dem har en enhetskostnad på 10 50 gånger högre. Dessutom kan en 100 Kw laser förstöra ett mål upp till 20 km bort, där ett artilleri CIWS-system endast kan vara effektivt vid mindre än 4 km, ofta mindre, vilket kräver utplacering av 25 gånger fler CIWS-system. för att täcka samma område . Utvecklingen av riktade energivapen är dock fortfarande i sin linda idag, och många tekniska hinder återstår att övervinna för att kunna utnyttja den fulla potentialen hos dessa nya system.

Den första av dem är själva kraften i dessa rustningar, för om en 50 eller 100 Kw laser effektivt kan eliminera lätta drönare eller hemmagjorda raketer, är det nödvändigt att tillhandahålla en mycket högre effekt, över 300 Kw, för att vara effektiv mot tyngre kryssningsmissiler , flygplan eller drönare. Att öka kraften hos stridslasrar är dock allt annat än ett trivialt ämne, eftersom det inte bara är nödvändigt att ha teknologin för att skapa en laser av denna kraft, utan det är också nödvändigt att kunna förse dessa system med elektrisk energi. Dessutom, oavsett om det är produktionen av kraft eller själva lasern, producerar de alla en mycket stor mängd värme som det är nödvändigt att skingra för att upprätthålla ett ihållande och upprepat engagemang, vilket innebär betydande utmaningar när det gäller material, men också infraröd strålning , medan multispektral stealth har blivit en prioritet för alla stridsstyrkor. Ändå görs mycket betydande ansträngningar, särskilt i USA, för att svara på dessa svårigheter, med det aviserade målet att ha ett komplett utbud av högenergiskyddssystem för både land- och sjöstyrkor och flygbolag, före slutet av årtionde.

2- kvantdatorer


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Hypersoniska vapen och missiler | Laservapen och riktad energi

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna