Brasilien överväger en ny order på 30 Gripen E/F

- Annons -

År 2021 kommer att ha varit ett år av stor besvikelse för den svenska tillverkaren Saab. Liksom de 5 föregående åren kommer denna inte att ha lyckats imponera sin Gripen fighter, oavsett om det är den klassiska JAS-39 C/D versionen i Kroatien som föredrog 12 Rafale andrahand köpt från Frankrike, än sin Gripen NG eller JAS-39 E/F med sin finska granne, som föredrog F-35A trots ett mycket attraktivt och ambitiöst erbjudande från Stockholm. Hittills, och förutom Gripen NG-beställningarna för Flygvaptnet, Svenska flygvapnet, och de 36 Gripen NGs som Brasilien beställde 2014, är Saabs orderbok fortfarande desperat tom. När det gäller nuvarande tävlingar, utanför Filippinerna, där Gripen är engagerad, som i Kanada eller i Indien framstår den senare som en outsider, och ibland även som en promotor.

Faktum är att tävlingen som snart öppnar i Brasilien för att skaffa 30 moderna stridsflygplan vid sidan av de 36 flygplan som redan beställts från Saab, och därmed nå formatet av 66 flygplan som landets planering siktar på, har en dimension som inte är strategisk, utan avgörande för den svenska tillverkaren, eftersom detta förmodligen är den enda tävlingen under de kommande åren där dess enhet kommer att spela rollen som favorit. Dessutom, enligt uttalanden från en brasiliansk dagstidning, är det möjligt att det inte finns någon internationell konkurrens, eftersom Sao Paulo skulle överväga att direkt med Stockholm förhandla om en ny tranch på 30 flygplan, utan att gå igenom ett anbudsförfarande.

gripen 39 9 gripen e News Defense | Stridsflygplan | Brasilien
Gripen E är en enhet som erbjuder hög prestanda, men som idag är handikappad av ett högt enhetspris jämfört med konkurrenterna, för en relativt liten bärkraft.

Det måste sägas att ingen tillverkare skulle kunna positionera sig så aggressivt som Saab på denna marknad. Redan 2014 hade Saab beviljat Brasilien den lokala monteringen av majoriteten av de 36 flygplan som beställts av den lokala flygplanstillverkaren Embraer. Och det är mycket osannolikt att en annan flygplanstillverkare skulle kunna erbjuda en sådan lösning för en order på endast 30 nya flygplan, utan att se dess enhetskostnader explodera. Dessutom, och som i fallet med Rafale i Indien genererar preexistensen av en flotta av Gripen NG inom det brasilianska flygvapnet betydande besparingar för ett nytt parti, särskilt när det gäller utbildning och logistik. I själva verket, och på ett helt objektivt sätt, skulle Sao Paulo verkligen ha alla intressen av att vända sig till Saab för att stärka sitt flygvapen, både ur ekonomisk och operativ synvinkel.

- Annons -

LOGO meta försvar 70 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Brasilien

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

- Annons -

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna