Inför européer kommer den ryska armén år 2030 att vara mycket mäktigare än idag

Den nuvarande rysk-ukrainska krisen, oavsett dess slutsats, kommer att ha gjort det möjligt för Moskva att göra en extraordinär kraftuppvisning i Europa, till den grad att inget europeiskt land, inte ens de som ligger närmast Kiev, planerar att engagera sig militärt tillsammans med de ukrainska arméerna i händelse av konflikt. Och det är uppenbart att dessa ryska arméer har lyckats mobilisera, förflytta och samla ett hundratal kombinerade taktiska vapenbataljoner, den ryska motsvarigheten till de franska arméernas taktiska grupper, dvs. 65 % av dess landoperativa styrka, och detta mellan november och början av februari. Som jämförelse bedömer den franska armén idag att den är kapabel att mobilisera en stridsdivision, det vill säga 3 brigader och ett dussin GTIA:er, inom 6 månader, utan att ta hänsyn till förbandens förflyttning mot deras insatsområden, även om de är, på detta område, utan tvekan de mest operativa styrkorna i de europeiska arméerna.

Faktum är att Moskva otvivelaktigt bara har skapat en extremt gynnsam maktbalans i Europa, utan att ens behöva ta in sin kärnkraft, vilket har satt européerna under stor press. Tyvärr för dem kommer detta tillstånd inte att utvecklas positivt under de kommande åren, eftersom Moskva har flera framsteg planerade att avsevärt öka sina väpnade styrkor till 2030 och därmed fördjupa maktbalansen ytterligare till hans fördel. i Europa. Mer exakt är dessa utvecklingsaxlar fyra till antalet: arméernas tekniska utveckling, effekterna av professionalisering, nationalgardet och slutligen effekterna av global geopolitisk omfördelning.

Framtida teknisk utveckling inom de ryska arméerna

Firandet av 70-årsdagen av slutet av det stora fosterländska kriget, den 9 maj 2015, var en möjlighet för världen att upptäcka många nya material avsedda att förvandla de ryska arméerna under de kommande åren, såsom stridsstridsvagnen av den nya generationen T-14 Armata, T-15 tunga infanteristridsfordon, Kurganet 25 mediumbandad AFV/APC, 8×8 Boomerang AFV/APC och Koalitziya SV självgående pistol. Inom luftområdet utvecklade den ryska flygindustrin Su-57 Felon men också den tunga stridsdrönaren S-70 Okhotnik-B och var engagerad i utvecklingen av ett strategiskt bombplan och en ny generation. En ny generation ytfartyg, såsom amiral Gorshkov fregatter och projekt 20380/20385 korvetter, och ubåtar med SSK Lada, SSN Yassen och SSBN Borei var också under konstruktion, medan Super Gorshkov, Leader kärnkraftskryssare och den nya generationen SSN Laïka markerade återupplivandet av den ryska flottan. 7 år senare står det klart att många av dessa anläggningar fortfarande inte är i drift, och att vissa av dem inte förväntas, avsevärt, före 2025 eller ens 2030.

BMP Kurganets 25 002 MoD analyserar försvar | Stridsflygplan | Belarus
Infanteristridsfordonet Kurganet 25 är utrustat med Epokha-tornet för att ersätta de IFVs av BMP-typ som för närvarande är i bruk

De ryska arméerna har dock genomgått en fas av intensiv modernisering sedan starten av reformerna 2008, efter det georgiska kriget, vilket gynnar förvärvet av uppgraderingar av befintlig utrustning snarare än att påskynda utvecklingen av ny generation. Sålunda fick de på lite över tio år mer än 2500 moderniserade tunga stridsvagnar T-72B3(M), T-80BVM och T-90M, samt 400 stridsplan Su-35, Su-34 och Su-30SM, alla presenterar ett mycket mer intressant förhållande mellan kvalitet och pris för moderniseringen av de ryska arméerna vid denna tid. Därigenom, en T-14 Armata skulle kosta, enligt den ryska industrins deklarationer, nästan 5 miljoner dollar per enhet, motsvarande 2 T-90M och mer än 3 T-72B3M. En Su-57 skulle å sin sida kosta 2,5 gånger mer än en Su-30SM, men en enhet som redan är perfekt kapabel. Faktum är att mellan 2008 och idag har de ryska arméerna förespråkat förvärv av moderniserad utrustning i kvantitet framför ny generations utrustning i minskade kvantiteter, för att uppnå målet om 70 % modern utrustning 2021. omfattas av den ryska programmeringslagen , och detta på bara 10 års investeringar.

Från och med nu är situationen en helt annan, och slutet på den nuvarande GPV kommer att markera en tydlig övergång mot att nya generationens utrustning tas i bruk, förvisso mycket dyrare, men med en mycket längre planering att förvärva den nu när den initiala moderniseringen har uppnåtts. I själva verket kommer de ryska arméerna år 2030 att effektivt ha påbörjat moderniseringen av sina enheter mot den här nya generationens utrustning, såsom pansarfordon från familjerna Armata, Kurganet och Boomerang, Su-57-stridsplanen, S-70-drönaren och möjligen Su-75 schackmatt lätt jagare, Super Gorshkov jagare samt S-350, S-500 och S-550 luftvärns- och antimissilsystem vid sidan av S-400, Buk-M och Tor . Utöver dessa stora program kommer även många extra utrustningar att tas i bruk, såsom Grom luftburna stridsdrönare eller den hypersoniska anti-skeppsmissilen Tzirkon, vilket gör att de ryska arméerna inte bara kan komma ikapp, utan ibland överträffa sina västerländska motsvarigheter tekniskt och Europeiska unionen. , samtidigt som en betydande operativ massa på grund av tidigare program.

Effekterna av professionaliseringen av arméerna


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Belarus

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna