De 5 kritiska bristerna hos ryska styrkor i Ukraina

Att säga att operationerna på den 7:e dagen av det rysk-ukrainska kriget inte gick som förväntat av den ryska generalstaben är uppenbarligen en underdrift, till den grad att nu, Moskva omstrukturerar sina offensiver för att respektera en mycket mer klassisk strategi baserad på den extraordinära eldkraften från ryskt artilleri- och bombplan. Men dessa första dagar av strid släppte igenom talrika observationer brett analyserade av OSINT-gemenskapen, för att identifiera flera kritiska brister som påverkar de ryska styrkorna som är engagerade i denna operation. Överraskande nog påverkar några av dessa misslyckanden just välrenommerade områden av spetskompetens inom den ryska armén, och väcker faktiskt frågor om verkligheten av den konventionella militära effektiviteten hos Moskvaarméerna som förutsågs före denna konflikt.

Noggrannheten av missilangrepp

Efter exemplet med den amerikanska och nu västerländska doktrinen inledde de ryska styrkorna konflikten med en skur av kryssningsmissiler och kortdistans ballistiska missiler mot kritisk infrastruktur för ukrainskt försvar. Under en tid tolkades denna första strejk som effektiv, och det verkade som om den effektivt hade neutraliserat den ukrainska arméns flygbaser, luftvärnsförsvar och bränsle- och ammunitionsdepåer. Mycket snabbt blev det dock klart att trots dessa massiva attacker, idag talas det om 450 ballistiska och kryssningsmissiler avfyrade av ryska och vitryska styrkor mot ukrainska mål sedan konfliktens början, problem med effektivitet hade påverkat dessa attacker, stridsflygplan som att det ukrainska luftvärnsförsvaret med lång räckvidd har klart bibehållit insatsförmåga.

missil slår till Ukraina Analyserar försvar | Stridsflygplan | Försvarsinstitutionell kommunikation
Satellitbilder av flygbasen Chuhuiv efter de ryska attackerna. Lägg märke till spåret utan påverkan.

Publiceringen av ett satellitfoto av den ukrainska flygbasen Chuhuiv söder om Charkov efter strejkerna visade till exempel effekter av mycket tveksam precision. Således, om bränsledepåerna verkligen förstördes, förblev taxibanorna och huvudbanan intakta, vilket i praktiken tillät ukrainska stridsplan och drönare att ta sig till luften och landa, och därmed stödja motståndet mot den ryska attacken. Denna flagranta brist på precision står i kontrast till den som observerats gällande västerländska attacker nyligen, mot syriska kemiska anläggningar 2018 till exempel, men också av andra nationer som anses vara mindre tekniskt avancerade, som t.ex. Iranska ballistiska missilangrepp mot irakiska baser i Al Asad och Idlib som överraskade av deras precision, till den grad att hypotesen om rysk teknisk assistans nämndes.

Denna brist på effektivitet och precision i de första ryska attackerna spelade en avgörande roll för de ukrainska luft- och luftvärnsstyrkornas förmåga att hindra luftrörelser och det nära stöd som ryska stridsflygplan och helikoptrar var tvungna att ge styrkorna. och orsakade rapporterade men i huvudsak obekräftade förluster, såsom den av 2 Il-76-transportplan som var tänkta att utföra ett luftburet anfall söder om Kiev, vilket kraftigt försämrade chanserna att lyckas med planen för första anfall från ryska styrkor.

Luftvärnsförsvar på kort räckvidd

Med en teoretisk flotta på 2000 250 kort- och medeldistans självgående luftvärnssystem, var de ryska markstyrkorna känd för att vara bäst utrustade på detta område på planeten, inklusive mot USA. Medan en stor del av dessa system var tänkta att vara gamla eller till och med föråldrade, mer än 300 mycket kortdistans Tunguska, 500 kortdistans TOR-system, 400 Buk-M och de cirka 300 S-25-systemen som beväpnar det ryska luftvärnet brigader, hjälpta av de 400 flygvapenregementena beväpnade med mycket långdistans S-200 som skyddas av mer än XNUMX Pantsir närskyddssystem, borde logiskt sett kunna skapa en bubbla som är ogenomtränglig för ukrainska flygplan och drönare.

TOR M2U försvarsanalys | Stridsflygplan | Försvarsinstitutionell kommunikation
Ryska TOR-M1/2-system har moderniserats för att möta hotet från drönare

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Försvarsinstitutionell kommunikation

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna