Kommer Frankrike att anpassa sin försvarsinsats till Tyskland?

Bland de djupa geopolitiska omvälvningar som orsakats av den ryska offensiven i Ukraina, tillkännagivandet söndagen den 27 februari av Tysklands förbundskansler Olaf Scholz till förbundsdagen om den massiva ökningen av den tyska försvarsinsatsen, är utan tvekan det som kommer att få störst konsekvenser i Europa på medellång och lång sikt. Genom att bryta med 30 år av kroniska underinvesteringar från Bundeswehr, vilket ledde till att den tyske stabschefen offentligt varnade Berlin för de försämrade operativa kapaciteterna hos dess arméer från den första dagen av konflikten i Ukraina, tillkännagav Berlin en plan som syftade till att modernisera den tyska arméer på kort sikt med ett omedelbart anslag på 100 miljarder euro, med stöd av ökningen av själva försvarsinsatsen "utöver 2%", dvs mer än 70 miljarder euro 2021, mot en budget på 53 miljarder euro idag, en ökning med mer än 40 %.

Detta tillkännagivande har redan orsakat betydande reaktioner i Europa, flera länder som Nederländerna och Finland har sedan dess meddelat sin avsikt att också avsevärt öka sin försvarsinsats, och det är troligt att på relativt kort sikt kommer alla europeiska länder, inklusive de mest motvilliga som Belgien, kommer också att ha uppnått en försvarsinsats som är lika med eller större än 2 % av sin egen BNP, det vill säga det mål som Nato har satt upp sedan 2014. Frankrike å sin sida har redan nått 2 % i år, med en försvarsbudget på 48 miljarder euro, varav 42 miljarder euro ägnas åt de väpnade styrkorna (resten fångas huvudsakligen genom utbetalning av pensioner och militära pensioner). Bör vi därför förvänta oss att Tyskland, på grund av sin BNP som är mycket högre än Frankrikes, sticker ut i Europa när det gäller militär kapacitet? Det är väldigt osannolikt...

Puma IFV Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys
BundesWehr Puma VCI

Sedan starten av upprustningen av det federala Tyskland 1954 och dess integration i Nato, har Paris och Bonn, då Berlin, alltid varit noga med att upprätthålla balanserade försvarsutgifter, för att inte gräva ut vissa rivaliteter på kontinenten. På 60-talet, när Frankrike lämnade Natos integrerade kommando och utvecklade sitt eget kärnvapenavskräckande medel, upprätthölls denna balans, där de två delade militär makt i Europa, Frankrikes avskräckning och kraftprojektion, land- och luftmakt till Tyskland. Och i själva verket, under hela perioden efter det kalla krigets slut, om de två försvarsbudgetarna förblev balanserade, hade de tyska arméerna många fler stridsvagnar och stridsplan än Frankrike, medan de franska arméerna införde en mer än betydande avskräckande effekt, och mycket större anfalls- och kraftprojektionsstyrkor, inklusive två hangarfartyg.

I själva verket, när Olaf Scholz tillkännagav den nya tyska försvarsinsatsen den 27 februari, råder det ingen tvekan om att de Dernier på förhand exakt hade kommit överens med sina amerikanska, brittiska, europeiska och framför allt franska partner, å ena sidan för att undvika varje överraskningsreaktion och oro, å andra sidan, att samordna allas svar. Under normala tider skulle Paris med största sannolikhet ha aviserat en försvarsinsats av samma ordning som Berlins, och detta samtidigt, för att upprätthålla balansen och förhindra att situationen exploateras politiskt i de två länderna. Om den franske presidenten inte gjorde något åt ​​saken, förutom en snabb anspelning på en ökning av den nationella försvarsinsatsen under det tv-sända talet om situationen i Ukraina den 2 mars, är det verkligen framför allt kopplat till den speciella kontexten i Frankrike idag, då presidentvalskampanjen pågår. I detta sammanhang skulle tillkännagivandet av den sittande presidenten, som annars inte officiellt förklarats som en kandidat vid detta datum, om en massiv och snabb ökning av försvarsutgifterna utan tvekan ha framkallat ett allmänt politiskt ramaskri. Det är nu upp till kandidaterna att detaljera sina egna svar på dessa strategiska och kritiska frågor.

Sholz Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys
Kansler Olaf Scholz framför förbundsdagen den 27 februari 2022

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna