Hur kommer kriget i Ukraina att förändra den strategiska planeringen i Europa?

För bara tre veckor sedan trodde väldigt få i väst att Ryssland verkligen skulle föra ett globalt anfallskrig mot Ukraina. För många var utplaceringen av rysk styrka runt Ukraina avsedd att få president Zelenskij att böja sig över sitt NATO-medlemskap och statusen för utbrytarrepublikerna Donbass. För de bäst informerade, såsom generalstaben för de franska arméerna, och som vi diskuterade i en artikel den 23 februari, de militära och politiska riskerna förknippade med en sådan offensiv uppvägde inte de potentiella fördelarna, så att ett sådant beslut verkade irrationellt och därför osannolikt. Sedan den 24 februari och starten av den ryska offensiven har den geopolitiska och säkerhetsmässiga situationen i Europa förändrats radikalt, vilket har störtat många vissheter och lett till ibland radikala förändringar i hållning, som när Tyskland tillkännagav en spektakulär ökning av sin egen försvarsinsats.

Beyond dessa viktiga strategiska implikationer, denna konflikt är också rik på undervisning, vad gäller det moderna krigets nya natur, och belyser vissa aspekter som hittills uppfattats annorlunda eller på ett sekundärt sätt av de västerländska arméerna och de som bestämmer deras öde. I den här artikeln kommer vi att studera flera av dessa lärdomar som berör hjärtat av de europeiska arméernas kapacitet, format och tidsplan, och som nu måste tas i beaktande för att svara på den operativa verklighet som observeras på slagfältet.

1- Omvärderingen av det ryska konventionella hotet

Den största överraskningen av denna början av konflikten är onekligen kopplad till många misslyckanden som drabbar de ryska arméerna. Det är sant att det ukrainska motståndet överraskade, men bristen på effektivitet hos de ryska enheterna kommer att ha stort inflytande i Europa. Faktum är att även om dessa brister inte säkert äventyrar framgången för den nuvarande offensiven, har de lett till högre förluster som observerats under två veckors engagemang än de som registrerades under ett år av krig i Afghanistan under den sovjetiska interventionen från 1979 till 1989. Dessutom, eftersom konflikten fortfarande är långt ifrån en slutsats är det troligt att dessa ryska förluster kommer att fortsätta att ackumuleras och allvarligt försämra arméstyrkornas militära verktyg och arbetskraft, vilket allvarligt försämrar rysk konventionell operativ förmåga under många år.

Ka52 Skjut ner Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys
Ryska förluster uppgår nu till 6000 25.000 döda enligt låga uppskattningar av amerikanska DoD, vilket tyder på att mer än 15 XNUMX ryska soldater har satts ur spel sedan konfliktens början, dvs nästan XNUMX % av trupperna engagerade på ukrainsk mark.

Men under de senaste åren har en stor majoritet av de försvarsbeslut som tagits av europeiska ledare antagit en effektiv och hotfull rysk armé, just på det konventionella området, vilket lett till att européer närmar sig USA, uppfattade som de enda som kan neutralisera detta hot. Uppenbarligen har saker och ting förändrats drastiskt på 2 veckor. Inte bara uppvisar de ryska arméerna mindre effektivitet, utan hela det ryska försvarsverktyget kämpar för att stödja en militär operation mot en tekniskt överträffad motståndare, och som bara har ett svagt strategiskt djup.

Dessa resultat har två stora konsekvenser för planeringen och den europeiska strategiska kalendern. För det första verkar det nu uppenbart att européerna, i form av en koalition, i dag potentiellt är kapabla att hålla tillbaka en rysk konventionell offensiv, trots att deras medel urholkas av 30 år av underinvesteringar, och detta utan att behöva förlita sig på amerikanskt skydd. . Dessutom har Europa nu minst tio år på sig att bygga upp och dimensionera sitt eget försvarsverktyg, inklusive inom vissa kritiska tekniska områden, de ryska arméerna måste också utnyttja denna tid för att rekonstruera sina styrkor innan för att kunna återta en operativ tillräckligt stor för att representera ett konventionellt hot. Slutligen vet européerna nu att de inte är immuna mot ett sådant konventionellt och/eller strategiskt hot, inklusive på deras eget territorium, vilket förklarar de övergripande tillkännagivandena från Finland, låglandet, Slovakien eller till och med Polen, när det gäller ökningen av deras försvarsinsats. Hur som helst, nu, och oavsett slutsatsen av konflikten i Ukraina, kommer européerna och Ryssland att vara engagerade i en kapplöpning om militär makt med en deadline runt 2030.

2- återkomsten av den strategiska hållningen


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

4 Kommentarer

  1. […] “Αν υπάρχει ένα κομμάτι του εξοπλισμού που δίνει πλνοάοικνοάοςεκ ς σε αυτή τη σύγκρουση, τουλάχιστον στη δημόσια σεηίιμακηίινακκφς αχητικό drönare TB2 Bayraktar”, σημειώνει το έγκυρο γα΄λλικό ν ιτ meta-defence.fr . […]

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna