US Marine Corps kommer att gå ombord på 20 F-35B på ett helikopterfartyg för att göra det till en "Lightning-Carrier"

Ankomsten av F-35B, den vertikala eller korta start- och landningsversionen av Lighting II, erbjuder helt nya perspektiv när det gäller lätta hangarfartyg och/eller utan katapulter. Mycket mer kapabla och mångsidiga än AV-8 Harrier II som de ersätter, ger F-35B dessutom flyggruppen ombord på dessa fartyg möjligheten att utföra avancerade uppdrag, oavsett om det är luftförbud eller anfall för att landa eller mot sjömål, även i frånvaro av stödflygplan som EA-18G Growler för elektronisk krigföring eller E-2C/D Hawkeye för flygövervakning. Faktum är att ett hangarfartyg beväpnat med 18 till 20 Lighting II:s erbjuder, vid första anblicken, operativa kapaciteter utan något mått på vad som är tillgängligt för samma fartyg beväpnade med Harriers, även om de inte kan konkurrera med den globala flyggruppen och homogena av ett flygplan. bärare utrustad med katapulter som amerikanen Nimitz eller fransmannen Charles de Gaulle. Han för dock fram ett starkt argument, en anskaffnings- och driftskostnad som inte står i proportion till dessa stora fartyg.

Om flera västerländska flottor har åtagit sig att designa hangarfartyg anpassade till detta flygplan och dess behov, som Storbritannien med Queen Elizabeth II-klassenEller i Japan med Izumo-klassen, US Marines Corps hade hittills planerat att använda sina F-35B identiskt med sina Harrier 2s, nämligen genom att bära 8 till 10 flygplan ombord på sina Amerikaklassiga LHAs, tillsammans med ett tiotal MV-22 och CH-53 tunga helikoptrar, och Super Cobra stridshelikoptrar, för att stödja truppernas manöver i amfibiemanövrar. Men när den internationella situationen snabbt utvecklades, växte den kinesiska sjömakten, och det blev klart att US Navy och US Marines Corps skulle behöva täcka flera potentiella konfliktområden samtidigt, idén om att anställa LHAs Amerikaklass i form av ett ljus hangarfartyg började dyka upp vid Pentagon trots många reservationer och invändningar, särskilt eftersom resultaten som erhållits av Royal Navy's HMS Queen Elizabeth II och HMS Prince of Wales hangarfartyg, som var och en bär 18 F-35B till hälften levererade av US Marines Corps skvadroner, visade potentialen för denna modell.

USS america F35 e1647873953888 Försvarsnyheter | Amfibieanfall | Stridsflygplan
Däcket på de amerikanska LHAs, liksom arrangemanget av hissarna, var inte designat för att användas som ett hangarfartyg, med ett stort antal luftrotationer. Lägg märke till de två mörklagda landningsplatserna på vardera sidan av babordshissen.

Faktum är att i början av april 2022 kommer USMC att experimentera i detalj med konceptet genom att samtidigt gå ombord på 20 F-35B ombord på USS Tripoli, den andra enheten i Amerikaklass som togs i drift i februari 2020. , för att förvandla denna 257 -meter och 45.000 35 ton attackhelikopterbärare in i ett lätt hangarfartyg, vanligtvis kallat "Lightning Carrier" eller Porte-Lightning av Pentagon. Syftet med detta försök kommer att vara att validera konceptet och effektiviteten hos fartyget och dess luftgrupp ombord, samt att analysera alla svårigheter som besättningen, piloterna och underhållspersonalen kommer att behöva möta för att effektivt kunna sätta implementera så många flygplan på ett fartyg som från början inte var designat för detta uppdrag. Sålunda har för närvarande endast två landningsplatser placerats i mitten och baktill på fartygets däck för att rymma F-XNUMXB och de begränsningar som är kopplade till värmeavgivningen från dess reaktor i den vertikala landningsfasen. Dessutom är America's Bridge relativt smal, vilket minskar möjligheterna att förflytta flygplan ombord, medan det inte finns någon hiss på den främre delen av byggnaden. Faktum är att US Marines Corps vill validera genom dessa tester den verkliga potentialen hos dess byggnad som är konfigurerad på detta sätt i termer av flygmanövrar och antal utflykter per dag, för att fastställa dess operativa relevans men också dess gränser.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Amfibieöverfall | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna