Inför den kinesiska flottan siktar den amerikanska marinen på en asymmetrisk maktbalans i Stilla havet

Med tre gånger så många stora stridsfartyg som träder i tjänst i den kinesiska marinen varje år, satsar den amerikanska marinen nu på en asymmetrisk maktbalans baserad på dess numeriskt och tekniskt överlägsna flotta för sjöflyg och ubåtar.

Två nya jagare av typen 052D för den kinesiska marinen

För några dagar sedan sjösatte varven i Dalian, i nordöstra landet, i provinsen Liaoning, samtidigt 2 nya jagare av typ 052D, de 27:e och 28:e enheterna av denna klass betecknade inom NATO under koden Luyang III, medan fem andra skrov observerades på olika nivåer av finish på denna plats.

Som tidigare år, det råder föga tvivel om att år 2023 kommer det att komma 7 till 9 nya jagare inom folkets befrielsearmés flotta.

157 meter långa för ett deplacement på 7.500 64 ton, dessa fartyg är både moderna och mycket välbeväpnade, med 9 vertikala silor som rymmer HHQ-18 långdistansflygplansmissiler, YJ-5 kryssningsmissiler och CY-130 antiubåtar , samt en 10 mm pistol och två självskyddssystem CIWS HQ-1130 (motsvarande det amerikanska RAM-minnet) och Type XNUMX (motsvarande Phalanx).

Även om de är mindre välutrustade och beväpnade än jagarna Arleigh Burke Flight IIa och Flight III som för närvarande tillverkas över Atlanten, tillverkas de trots allt mer än tre gånger snabbare än de senare. Faktum är att inom åtta år kommer den kinesiska flottan att ställa upp fler stora ytstridande enheter än den amerikanska flottan, och klyftan kommer bara att öka utöver det.

Den amerikanska flottan vill öka produktionen av Arleigh Burke jagare

För att svara på denna stora utmaning har den amerikanska flottan vidtagit flera åtgärder för att så effektivt som möjligt utmana utvecklingen av denna maktbalans. Man vill alltså öka produktionen av Arleigh Burke till 2,5 enheter per år och har beställt ett tjugotal tunga fregatter av Constellation-klassen.

Framför allt har den amerikanska flottan skapat ännu närmare band med allierade flottor i Stillahavszonen, såsom Japan, Australien, Sydkorea, samt genom att ha övertygat européerna att intensifiera sina ansträngningar och utplaceringar i denna teater.

Men det viktigaste beslutet, att förutse denna ogynnsamma maktbalans, är inte baserat på utvidgningen av flottan av ytstridande enheter, en bana som förmodligen är dömd att misslyckas med tanke på den industriella, ekonomiska och demografiska potentialen från Peking. Den bygger tvärtom på konstruktionen av en asymmetrisk marin maktbalans med den kinesiska flottan.

Denna vägran att svara på den kinesiska striden återspeglas i utarbetandet av 2024 års budget för den amerikanska flottan, som endast tillhandahåller en budget på 187 miljoner dollar för utvecklingen av DDG(x)-programmet för att komma i produktion efter Arleigh Burke Flight III jagare i mitten av nästa decennium.

Den kinesiska flottan släpper in dussintals nya jagare och fregatter i tjänst varje år
De två Type 052:orna som lanserades i början av veckan i Dalian är de 27:e och 28:e enheterna i klassen

Den amerikanska flottans trepunkts asymmetriska svar på den kinesiska utmaningen

För att göra detta förlitar sig Washington på tre förmågor där den amerikanska flottan har en fördel inte bara tekniskt utan också numeriskt och operativt.

Skapande av en stor flotta av robotfartyg

Den första av dem är fortfarande i sin linda, och kommer att baseras på skapandet av en stor flotta av autonoma ytfartyg och ubåtar, som agerar till förmån för amerikanska ytfartyg och ubåtar för att utöka deras prestanda, detektionsmedel samt eldkraft.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 Militär maktbalans | Försvarsanalys | Militärt flygplanskonstruktion

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med kod Metanniv24, jusqu'au Endast 21 maj !

Erbjudandet gäller från 10 till 21 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

5 Kommentarer

 1. Jag är fortfarande förvirrad över den så kallade kvaliteten på de kinesiska båtarna.
  Som jämförelse är den kinesiska kvaliteten som tillverkas i Kina av kineser i det civila livet helt enkelt katastrofal (inte att förväxla med västerländsk tillverkad i Kina).
  Jag förstår inte hur man, baserat på rysk arkitektur och västerländsk industriplundring, kan komma till slutsatsen att dessa båtar är fantastiska...
  Jag känner att jag ser samma ultrapositiva bedömning av ryska före Ukraina.

  • Det finns mycket objektiva kriterier som reflektion kan baseras på. Till exempel, de kinesiska fartygen som utvecklas i långa uppdrag i Stilla havet eller Indiska, lämnar ofta i 4 till 6 månader utan draghjälp (i motsats till ryssarna) medan de har väldigt få tillgängliga flottbaser relä. Dessutom tyder ingenting på en särskilt hög incidentfrekvens under manövrar och träningspass, som är väldigt många.
   Inom luftdomänen kan vi basera oss på de internationella övningar där vissa kinesiska förband deltar. Således böjdes thailändska JAS39 C/D för några år sedan av kinesiska J-10C under en gemensam övning.
   Slutligen, Kina är ganska mycket diskret när det gäller prestandan av sin rustning, och det vi lär oss kommer främst från internationella övningar, exportkunder eller vissa indiskretioner av underrättelsetjänster, till exempel under kongressutfrågningar.
   Skillnaden mot Ryssland är att Moskva aldrig på allvar har övervägt en konfrontation med Nato, medan Peking, liksom Washington, anser att en kinesisk-amerikansk konfrontation nästan är oundviklig under de kommande åren. Dessutom har Pentagon aldrig ändrat sin planering gentemot Moskva, medan all dess planering sedan 2018 har varit centrerad på Peking.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna