Ryska styrkor är mycket mer utsatta för elektronisk krigföring och cyberkrigföring än väntat

Sedan starten av striderna i Ukraina den 24 februari har de ryska arméerna visat ett ansikte som förvånat även de mest försiktiga analytiker när det gäller verkligheten av dess militära makt: svag moral, dålig samordning av styrkorna, mycket tvivelaktig strategi, felaktig logistik. , funktionsfel på precisionsvapen, avslöjanden följde varandra för att förklara den ryska offensivens upprepade misslyckanden inför ett mycket mer blygsamt ukrainskt motstånd, med en årlig försvarsbudget 10 gånger lägre än Moskvas. Det mest överraskande av dessa avslöjanden gäller de ryska styrkornas sårbarhet för cyberattacker, såväl som deras dåliga behärskning av det elektromagnetiska spektrumet, som hittills betraktas som områden med förkärlek för Ryssland och den berömda och ändå mycket felbenämnda Gerasimov-doktrinen. .

Det är sant att de senaste årens våldsdemonstrationer från ryska enheter, både på cyberområdet och inom området för elektronisk krigföring, antydde att Ryssland hade en betydande fördel på detta område, mot Ukraina men också mot Nato. Sålunda, inom området för elektronisk krigföring, visade de ryska styrkorna under övningar sin förmåga att ändra noggrannheten hos GPS-signalen och att försämra kommunikationsförmågan hos de allierade styrkorna, oavsett om de är nära de ryska gränserna eller deras utplaceringsområden, såsom i Syrien. Vissa obekräftade rykten har också rapporterat en jamning av en rysk korvett nära franska fregatter under Operation Hamilton 2018, detta framförs för att förklara felet hos vissa MdCN-kryssningsmissiler. Inom cyberdomänen har ryska hackergrupper skaffat sig ett rykte för effektivitet under de senaste åren, de lyckats infiltrera flera västerländska förvaltningar, men även mycket stora företags informationssystem och hålls till och med ansvariga för att hacka boxar. e-postmeddelanden från Demokraterna läger under valet 2016.

FREMM MdCN försvarsanalys | Kommunikations- och försvarsnätverk | Rysk-ukrainska konflikten
Hypotesen om störning utövad av en rysk korvett nära franska fregatter har lagts fram för att förklara misslyckandet med vissa MdCN-missiler under Operation Hamilton för att träffa syriska kemiska installationer

Denna uppfattning om Rysslands förträfflighet har också förvärrats av den relativa svagheten hos västerländska arméer och tjänster inom dessa två områden. Faktum är att, med fokus på externa ingripanden i Afghanistan, Irak eller i Afrika söder om Sahara, underinvesterade västliga arméer i dessa två områden under lång tid efter det kalla krigets slut, och tvingades reagera mer än att agera som en gång konfronteras med Rysslands avslöjade kapacitet. Faktum är att före den ukrainska konflikten, och även under de första dagarna av strid, förväntade sig majoriteten av analytiker att de ryska arméerna skulle ta hela det elektromagnetiska spektrumet i Ukraina i besittning och neutralisera de kommunikationssystem och geolokalisering som används. av ukrainska försvarare. Så var inte fallet, och det stod till och med snabbt klart att ukrainarna i dessa områden var åtminstone jämställda med den ryska motståndaren.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Kommunikations- och försvarsnätverk | Rysk-ukrainska konflikten

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna