DARPA har framgångsrikt testat en andra modell av hypersonisk kryssningsmissil

När Vladimir Putin i mars 2018 tillkännagav att Kinzhal hypersoniska luftburna ballistiska missil snart skulle träda i tjänst, förstod alla västerländska väpnade styrkor att denna nya teknik snabbt skulle bli ett operativt imperativ, och att de i detta område hade lämnat den till Ryssland, men också till Kina, som året därpå presenterade sin egen DF17 hypersoniska missil, ett alldeles för stort framsteg. Om européerna, som vanligt, reagerade med en sjögurkas hastighet, japanerna, australiensarna, sydkoreanerna och framför allt USA, reagerade med snabbhet och beslutsamhet, snabbt genomföra program som syftar till att skaffa denna typ av beväpning så snabbt som möjligt. Ett av de främsta amerikanska programmen inom detta område är HAWC-programmet för Hypersonic Air-breathing Weapon Concept, en hypersonisk kryssningsmissil som drivs av en luftandningsmotor av typen Scramjet och utvecklad av DARPA, Pentagons forsknings- och utvecklingsbyrå.

Knappt tre år efter lanseringen har HAWC-programmet gjort avsevärda framsteg. Redan i september förra året, DARPA tillkännagav den första hypersoniska flygningen av modellen utvecklad av Raytheon och Northrop Grumman, och att de flesta av de initiala målen hade uppnåtts under denna flygning, utan att det var känt om det faktiskt var den första flygningen av denna modell, och inte heller den prestanda som uppnåddes. DARPA var lite mer omfattande i ett pressmeddelande igår., som tillkännager framgången för en hypersonisk flygning av den andra modellen av kryssningsmissil, utvecklad denna gång av Lockheed-Martin. Vi får alltså veta att missilen skulle ha överskridit hastigheten för Mach 5, definierad som hypersonisk tröskel, höjden 65.000 300 fot och att den flög över 560 miles, eller 5 km. Vi får också veta att missilen från början drevs fram av en traditionell pulverförstärkare, vilket gjorde att den kunde nå den hastighet som krävs för att Scramjet som utvecklats av Aerojet Rocketdyne ska ta över och driva missilen bortom Mach XNUMX.

x 51a waverider försvarsanalys | Hypersoniska vapen och missiler | Missilförsvar
I början av 2010-talet hade X-51A Waverider som drivs av en motor av typen Scramjet överskridit hastigheten på 7000 km/h eller Mach 6

Användningen av en Scramjet, snarare än en solid raketförstärkare som för Kinzhal-missilen, ger många fördelar, särskilt eftersom oxidationsmedlet som är nödvändigt för den termiska reaktionen som producerar dragkraften tillhandahålls av atmosfärisk luft. Således är Scramjet mycket lättare, med identisk kapacitet, än en pulvermotor som bär bränsle och oxidationsmedel, vilket erbjuder större potentiell räckvidd och större flexibilitet vid användning och manöver. USA hade tidigare investerat i den här typen av teknik, med X-51A Waverider-demonstratorn som testades i början av 2010. Den nya scramjet som utvecklats av Aerojet Rocketdyne, som redan utvecklat X-51-motorn, är dock två gånger lättare och effektivare än prototypen och erbjuder mycket mer seriösa operativa tillämpningsmöjligheter än tidigare.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Hypersoniska vapen och missiler | Antimissilförsvar

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna