Västerlänningar börjar överföra tung militär utrustning till Ukraina

Oavsett om det är Moskvas oförsonlighet, överdrifterna av rysk propaganda, massakern i Bucha eller en subtil blandning av de tre färgade av en minskad rädsla för de ryska arméernas militära potential, är faktum att de senaste dagarna verkar linjerna att ha rört sig i Europa, och mer allmänt i väst, angående det militära stödet till Kiev för att hantera rysk aggression, och i synnerhet för att motstå nästa massiva attack i Donbass, som tillkännagavs. Tjeckien har just meddelat den kommande leveransen av flera dussin T-72M1 stridsvagnar och BMP-1 infanteristridsfordon Ukrainska arméer banar väg för andra länder, med större reserver och modernare utrustning, att göra detsamma.

T-72M1 är en härledd version av T-72A1, som utrustade de sovjetiska arméerna och de från Warszawapakten i början av 80-talet. Om pansarfordonet i många aspekter är föråldrat kan det dock visa sig vara mycket användbart att släppa mer effektiv utrustning för utplacering i den troliga offensiva zonen i Donbass, eller till och med runt Mikolaiev. Dessutom använder både ryska och ukrainska styrkor denna modell, sedan Ryssland har dokumenterat förlust av 14 T-72A och AV, medan ukrainarna förlorade 3, i båda fallen 3 % av de dokumenterade tankförlusterna. Fenomenet är ännu mer betydande för BMP-1-modellen för infanteristridsfordon, med 28 pansarfordon av denna typ som förlorats av Ryssland (6 % av IFV-förlusterna) och 29 för Ukraina (38 % av förlusterna dokumenterade från VCI). Med andra ord, de stridsvagnar som Prag skickar är inte på något sätt olämpliga för de ukrainska arméernas behov i den nuvarande konflikten.

t 72M1 Försvarsnyheter | MBT stridsvagnar | Cypern
T-72M1 är en gammal version av den sovjetiska tanken. Det används dock fortfarande av både Ryssland och Ukraina.

Utöver det operativa bidrag som representeras av det tjeckiska initiativet, representerar överföringen av dessa pansarfordon också ett djupgående brott med västerlänningarnas hållning sedan konfliktens början, de sistnämnda har hittills alltid vägrat att leverera tunga vapen till Ukraina, med några få undantag som t.ex överföringen av flera Bushmaster min-resistenta pansarfordon donerade av Australien. För européerna och NATO-medlemmarna var det framför allt en fråga om att förhindra att en sådan position blev en förevändning för Moskva att förlänga konflikten och komma att hota vissa utsatta länder som de baltiska staterna eller Finland. Att det tjeckiska pansaret fick ett godkännande från Nato för leverans, men också från Tyskland, som hade vetorätt över BMP-1:orna som tidigare tillhörde de östtyska arméerna, visar på en djupgående förändring på detta område.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | MBT stridsvagnar | Cypern

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna