Finland ansöker om medlemskap i Nato

Under hela det kalla kriget upprätthöll Finland, som delar en 1300 1995 km gräns med Ryssland, en neutral hållning gentemot Sovjetunionen och västblocket. Om man som Sverige gick med i Europeiska unionen XNUMX hade man aldrig visat någon vilja att göra detsamma gentemot Nato. Tvärtom, för några månader sedan var majoriteten av den finländska opinionen emot ett sådant tillvägagångssätt, även om Helsingfors under flera år hade närmat sig USA och västblocket militärt och tagit avstånd från Moskva. Kriget i Ukraina kommer att ha orsakat en djupgående förändring i detta land både inom den allmänna opinionen, som nu stöder mer än 60 % ett medlemskap i Atlantic Alliance, än i den politiska klassen, mycket mer öppen för denna hypotes de senaste veckorna. Men det tillkännagivande som statsminister Sanna Marin gjorde idag innebär en stor förändring av landets ställning på den internationella scenen. I ett pressmeddelande meddelade den finska ledaren att hon kommer att lägga fram en ytterligare text till parlamentet den 14 april, just för att meddela Finlands nästa kandidatur att gå med i Nato, och be om parlamentets samtycke i denna mening.

Som Ukraina och Georgien har upplevt räcker det inte att vilja gå med i Atlantalliansen för att uppnå detta. Men till skillnad från dessa två länder erbjuder Finland en nästan perfekt fil för detta, har ingen territoriell tvist med någon av sina grannar och erbjuder högre socioekonomiska kriterier än majoriteten av dess medlemmar. Dessutom använder de finska arméerna redan Nato-kompatibel utrustning och doktriner, och har länge och frekvent deltagande i övningar med sina grannar och medlemmar av alliansen. Dessutom har Helsingfors blivit en viktig kund och partner till den amerikanska försvarsindustrin, särskilt efter att ha valt den F-35 jaktplan för att ersätta dess F/A 18 Hornets, eller HIMARS långdistansmissiluppskjutningssystemet. Faktum är att Finlands medlemskap i Nato kommer sannolikt att möta mycket lite eller inget motstånd, och kan till och med gå mycket snabbt i det aktuella sammanhanget när det finska riksdagen har gett grönt ljus.

F35A USAF Defense News | Militära allianser | Finland
Finland har valt F-2021A 35 för att ersätta F/A 18:orna som idag utrustar sitt flygvapen

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Militära allianser | Finland

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna