Mer information om de nya polska Mièçznick-fregatten

Den 4 mars, när uppmärksamheten i media var helt inriktad på striderna i Ukraina, tillkännagav Warszawa vinnaren av tävlingen som syftar till att designa och tillverka 3 nya fregatter och ersätta de två fregatter av typen OH Perry som köpts begagnat från den amerikanska flottan, och som gick med i den polska flottan i början av 2000-talet. Det var brittiska Babcock, knuten till varven PGZ Stocznia Wojenna och Remontowa Shipbuilding SA, samt Thales och MBDA, som vann tävlingen mot Meko 300 från tyska Thyssenkrupp. Modellen som valts ut av Warszawa är Arrowhead 140, som är baserad på den nya fregatten kommer Typ 31 från Royal Navy, och som presenterar, som huvudargument, ett utmärkt anropspris för dimensioner och ett betydande tonnage, vilket erbjuder en stor flexibilitet i valet och konfigurationen av utrustning och vapen som kan ombordas.

Den 8 april presenterade PGZ Mièçznick-konsortiet, som samlade alla industrimän som är involverade i detta program, passande namnet Mièçznick (svärdfisk), den konfiguration som valts för dessa 3 fregatter. 138,7 meter lång och 19,7 meter bred kommer Mièçznicks att nå ett deplacement på 7000 76 ton, dubbelt så mycket som OH Perrys som de kommer att ersätta. De kommer att vara beväpnade med en 4 mm kanon, 15 subsoniska RBS-200 MkIII fyrdubbla anti-skeppsmissil launchers från svenska Saab Bofors Dynamiques med en räckvidd på 4 km, samt 41 Vertical Launch Systems, eller VLS, Mk32 som riktar upp totalt 2 vertikala silor. Även om de kan använda amerikanska ESSM- eller SM31-missiler, föredrog Warszawa att vända sig till MBDA:s CAMM för att beväpna sina silos, luftvärnsmissilen som också kommer att utrusta Royal Navy's Type 25s. Med en räckvidd på 45 km (4 km i versionen Extended Range) är CAMM designad för att engagera flygmål som flyger upp till Mach 5, och är ett utmärkt alternativ för att motverka moderna anti-skeppsmissiler som Onyx. Russian, även om den verkar inte kunna motverka hypersoniska missiler som överstiger hastigheten för Mach 4. Dessutom kan den, liksom amerikanska ESSM, även ensileras med 128 i en enda silo, vilket ger varje polsk fregatt en potential på XNUMX autonoma, högpresterande luftvärnsmissiler för att svara på mättnadsattacker.

camm mk41 quadpack Defense News | Militära marinkonstruktioner | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Sea Ceptor / CAMM och Mk41 siloförsök – Notera underbehållaren som tillåter att upp till 4 missiler transporteras per vertikal silo.

Enligt bilderna som tillhandahålls under presentationen kommer detekteringen att tillhandahållas av Thales Sea Master 3 AESA planantenn 400D-radar, som kan detektera luftmål upp till 250 km bort och ytmål upp till 70 km bort, samtidigt som man spårar upp till 1000 mål. Den fungerar i band E och F och är placerad överst i UHF-spektrumet, vilket ger den vissa möjligheter att bättre upptäcka så kallade stealth-mål. Luft- och antimissilövervakning kompletteras med en Thales NS-4 100D-radar med en roterande antenn. Möjlighet att detektera under ytan kommer att tillhandahållas av ett CAPTAS släp ekolod med variabelt djup från Thales, samma rhölls för några dagar sedan av den amerikanska flottan för att utrusta sina fregatter av Constellation-klassen. Ett skrovekolod kommer att komplettera sortimentet, utan att dess modell har tillkännagetts. Det är dock troligt att Warszawa kommer att vända sig till Thales BlueMaster, som redan utrustar de franska och italienska FREMM:erna samt de spanska F110:orna, eller till Blue Hunter eller Kingklip Mk2, som kommer att utrusta de franska och grekiska FDI:erna, samt Gowind korvetter 2500 från Naval Group. En medelstor anti-ubåtskrigföringshelikopter och torpedrör beväpnade med lätta fransk-italienska Mu-90-torpeder kommer att fullborda samlingen av Mièçznicks.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Militär sjöbyggnad | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna