MGCS: Italien, Polen, Norge och Storbritannien kan gå med i programmet från 2023

Som ett resultat av en preliminär studie som lanserades gemensamt av Frankrike och Tyskland 2012, lanserades programmet Main Ground Combat System, eller MGCS, officiellt 2017 av Emmanuel Macron och Angela Merkel för att ersätta de franska Leclerc-stridsvagnarna och Leopard 2 tyska, tillsammans med 3 andra emblematiska program för fransk-tyskt samarbete inom försvarsindustrin, Future Air Combat System eller FCAS för att ersätta Rafale et Typhoon 2040, Common Indect Fire System eller CIFS för att ersätta självgående vapen och flera raketgevär 2035, och Maritime Airborne Warfare System eller MAWS för att ersätta Atlantic 2 och Orion maritima patrullflygplan. Från, CIFS-programmet har avslutats, precis som MAWS efter Berlin har meddelat beställningen av 5 Boeing P-8A Poseidon för att ersätta dess äldsta Orion P3C. När det gäller MGCS- och FCAS-programmen lider de av djupa skillnader mellan Paris och Berlin, både ur industriell och operativ synvinkel, vilket har lett till många svårigheter.

Om MGCS-programmet initialt sammanförde franska Nexter, som bygger Leclerc, och dess partner Krauss-Maffei Wegmann eller KMW, ekvipotentiella partners inom KNDS-gruppen, fick det 2019 sällskap av tyska Rheinmetall, som framför allt bygger kanonen för tank Leopard, som inte gick utan att utgöra betydande spänningar när det gäller industriell delning, planerade initialt att vara strikta 50%-50% mellan Nexter och KMW. Efter tuffa förhandlingar lyckades fransmännen och tyskarna komma överens om en hybriddelning, där varje stor industriman bär 3 av pelarna i programmet, men med garantin att industriellt sett kommer Frankrike att producera 50 % av stridssystemen. Så i fasen av att definiera arkitekturen är på gång, många ekon relaterar i denna fil till djupa skillnader mellan de behov och förväntningar som uttrycks av armén, som vill ha en stridsvagn som kombinerar mobilitet, eldkraft och innovation, och Bundeswehr, som framför allt avser att designa en ersättare för dess Leopard 2, en stridsvagn designad för ett huvudsakligen defensivt uppdrag, mindre manövrerbar och framför allt mycket tyngre än Leclerc. Som situationen ser ut bör den arkitektoniska utformningsfasen avslutas i slutet av 2022, eller till och med början av 2023, utan att veta vad de resulterande avvägningarna kommer att bli.

finland Leopard2 Försvarsnyheter | Tyskland | MBT stridsvagnar
Liksom Polen, Spanien och Sverige ställer Norge upp tanken Leopard 2 i hans inventarie.

Och saker och ting kan snabbt bli komplicerade för Paris inom en snar framtid. I själva verket, i en intervju som gavs till Wirtschaft Wohre, presidenten för KNDS, Franck Haun, har verkligen bekräftat att han förväntar sig att andra europeiska länder kommer att ansluta sig till MGCS-programmet på kort sikt. Enligt honom vill Italien, men även Norge, Polen och Storbritannien integrera MGCS-programmet så snart som möjligt, nämligen så snart studiefasen och definitionen av arkitekturen är klar, här 2023. Det bör noteras att Det är verkligen Paris som tvingade att inte överväga nya partners inom programmet förrän denna inledande fas som kommer att avgöra programmets arkitektur men också strukturerande funktioner, inte är avslutad. Utöver dessa fyra nämnda länder har Sverige och även Spanien uttryckt sitt intresse för att gå med i programmet.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Tyskland | MBT stridsvagnar

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna